Mladen Miljanović, umjetnik: Uzbuđen zbog nastupa na Bijenalu

15.02.2013. 11:43 / Izvor: eKapija.ba
Mladen Miljanović, umjetnik: Uzbuđen zbog nastupa na Bijenalu

Mladen Miljanović je studirao Fakultet Primjenjenih umjetnosti u Beogradu i Akademiju likovnih umetnosti u Banja Luci.

Prvi put od samostalnosti države, Bosna i Hercegovina sudjelovat će na Bijenalu u Veneciji, najvećoj smotri suvremene likovne umjetnosti, na državnoj razini. BiH je do sada svega dva puta bila na Bijenalu, ali je to bilo 'humanitarno': uz podršku stranih prijatelja. Ove godine – napokon na državnoj razini državu će predstavljati umjetnik mlađe generacije Mladen Miljanović, višestruko nagrađivan i itekako poznat i u međunarodnim umjetničkim krugovima.

Mladen Miljanović je studirao Fakultet primjenjenih umjetnosti u Beogradu i Akademiju likovnih umjetnosti u Banja Luci. Među posljednjim radovima koje je predstavio nalaze se "Praznik nelagode", kao i "Ne sedeti dok ja služim umetnost” i " Ratna terapija ", koje je izlagao u Berlinu, Sarajevu i Banja Luci. U svojim radovima on se suočava sa simbolima i motivima rata, ispitujući prošlost, značenje i kontekstualno zauzimanje prostorija, prostora, mjesta i gradova, mijenjajući najrazličitije vrste medija.

O predstavljanju na Venecijanskom bijenalu Miljanović kaže da je uzbuđen što će predstavljati našu zemlju na jednoj ovakvoj manifestaciji.

"Prije svega sam uzbuđen, a s druge strane sam svjestan odgovornosti koju to predstavljanje nosi, posebno za zemlju koja nema česte prilike predstaviti se ovako. Onda ta predstavljanja, kada se dogode, zaista moraju biti na što bolji način organizirana i realizirana. Od onog trenutka kad sam prihvatio da ću predstavljati BiH u Veneciji, počeo sam raditi na radovima, u suradnji s kustosima Saritom Vujković i Irfanom Hošićem. Cijeli tim koji je angažiran na projektu u potpunosti je u tome i pratimo tempo koji Bijenale i Venecija nama nalažu jer mi izlažemo u sklopu venecijanskog Bijenala, što znači da je to njihova izložba koju nam oni diktiraju, u smislu kada trebamo dostaviti materijale za službeni katalog, kada se treba znati koncept, kada radimo transport radova, postav, otvaranje... sve ide paralelno po planu, onako kako Bijenale nalaže", kazao je za Dnevni list Miljanović.

Za one koji se bave suvremenom umjetnošću, ovo je najznačajniji događaj u području likovne umjetnosti od rata naovamo, jer smo način predstavljanja riješili za budućnost.

eKapija/Dnevni list

Foto: Glas Srpske

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti