Natalija Cimeša, slikarica: Umjetnica koja voli bajke

07.12.2011. 15:25 / Izvor: eKapija.ba

Akademska slikarica Natalija Cimeša, rođena 8.12. 1972. godine u Bijeljini, iza sebe ima 15 samostalnih izložbi. Svoja djela izlagala je i na preko 50 kolektivnih izložbi, kako na bijenalima, tako i trijenalima.

Njena djela krase zidove u Londonu, Veneciji, te Kraljevini Saudijskoj Arabiji...Ova magistrica sakralne umjetnosti nakon srednjeg obrazovanja koje je završila u svom rodnom gradu, 1995. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti Trebinje (ALU), odsjek slikarstvo u klasi prof. akademika Milorada Ćorovića. Radom "Francis Bacon" diplomirala je 1999. kao student generacije.

Iste godine upisuje i magistarske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsjek zidno slikarstvo, pod mentorstvom prof. Slobodana Đuričkovića. Magistarski rad odbranila je akademske 2001/2002.

Završila je i Srednju glazbenu školu "Stanković" u Beogradu, odjel klavir. Cimeša je do sada je radila kao asistentica na predmetima crtanje i slikanje, na ALU Trebinje, te kao docentica na predmetima crtanje i slikanje na Fakultetu za grafiku i dizajn u Bijeljini.

Ovih dana, pred svoju izložbu u Tuzli našla se u fokusu javnosti zbog prodaje slike "Pijaca" za rekordnih 60.000 eura. Kupac, bh. kolekcionar i akademik Enver Mandžić je to dematirao, a autorica ističe da su informacije istinite te da su objavljene u konzultaciji s njim.

Govoreći o ovoj slici umjetnica kaže da su na njoj predstavljena lica svima poznatih osoba, koji su na razne načine ostavili dubok trag u svjetskoj povijesti. "Na slici su zastupljene povijesne ličnosti iz nekoliko razdoblja te se slika može promatrati prije svega kao jedna filmska traka. Dimenzije 180 x 11 metara predstavljaju jednu posebnu simboliku. Naime, ovi brojevi kada se pomnože dolazimo do zaključka da je u pitanju broj 19, koji je po vjerovanjima i sveti broj", istakla je Cimeša.

Ovo djelo trebalo bi krasiti zidove galerije "GM", koja inače predstavlja svojevrsni muzej savremene umjetnosti minijature, prvi ovakve vrste u našoj zemlji.

Inače, Cimeša je izvela preko 100 skulptura u raznim materijalima, kao što su: beton, siporeks, kamen, metal, te glina. Sudjelovala je na preko 10 likovnih kolonija. Svoja djela predstavljala je u Srbiji, Crnoj Gori, Njemačkoj, Austriji i Bosni i Hercegovini. Imala je 15 samostalnih izložbi.

LIČNA KARTA:

Moto kojim se vodite u životu?

U životu me vode oni koje volim, ali isto tako i ono što volim.

Najdraža knjiga?

Najviše volim bajke.

Najviše me nasmijava?

Pa ne mogu reći da volim nešto smiješno, više volim duhovite stvari. Ono što je smiješno pripada nedorečenosti, dok je duhovitost izuzetno slojevita.

Volite li putovati?Najdraža putovanja?

Svakako da volim putovati, ali ne mogu zaista izdvojiti ni jedno, s obzirom da mi je svako specifično na svoj način.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti