Dinka Bonelle Džubur: Bosanska koja postiže svjetske uspjehe

19.01.2012. 10:19 / Izvor: eKapija.ba

Hercegovka Dinka Bonelle Džubur je glumica, scenaristica, manekenka, producentica, novinarka... ostvaruje uspješnu, planetarnu karijeru. Gimnastičarka od osme godine, postala je "Elite-top model" Australije sa 16 ljeta.

Nedavno je glumila u filmu "Isabelle", uz poznatog pjevača i komičara Jona Lovitza a trenutno je u Los Angelesu gdje započinje nove, međunarodne projekte sedme umjetnosti.

Prošle godine je glumila u australskom dugovečernjem igranom ostvarenju "Male ruke", koji je realizirala Clare McCarthy, snimljenom u Mostaru. Djelo je nedavno uvršteno među 45 najinovantnijih ostvarenja, svjetske kinematografije.

Prikazan je u Puli, Zadru te prošlogodišnjem Festivalu Međunarodnog filma u Cannesu i ove zime na australijskom "Flickerfestu". Snimanje je podržao mostarski Pavaroti Teatar.

Lijepa Dinka je glumila i u ostvarenju pod nazivom "Death in an Afternoon", koji je snimio Brad McBride, dobitniku priznanja "Silver Ace", na Festivalu u Las Vegasu. Pojavila se i u filmu "The Bluff" cineasta Bena Darmona i djelu naslovljenom "Elysin" čiji je redatelj Meksikanac Nicolas Bongiovanni.

Dinka jedna od junakinja popularne serije "Larin izbor" studirala je poznati "Out Actor Studio" u Sidneyu gdje joj se obitelj preselila bježeći od rata u BiH.

Masku i pokret je izučavala u Parizu, a studirala je i na sarajevskoj Akademiji dramskih umjetnosti, u klasi profesora Miralema Zubčevića.

Završila je i studij novinarstva u Queenslandu pa u Sindeyu oformila produkciju "Chandelier Films" , zahvaljujući kojoj se oprobala i kao scenaristica na nekoliko jezika, koje besprijekorno govori.

(ekapija, ljepota.hr)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti