Lana Bašić, bh. dizajnerica nakita ŠlicKunst - Modni dodatak za hrabre i samouvjerene žene

05.09.2012. 12:11 / Izvor: eKapija.ba

Lana Bašić, rođena u znaku Strijelca za sebe kaže da je impulzivna, spontana, tvrdoglava, maštovita, kreativna, ljubitelj istine, slobode i pravde. Izgleda da su se upravo ove osobine morale poklopiti u jednoj osobi kako bi dobili fantastične komade nakita kakvog Lana pravi.

Radi se o ručnoj izradi nakita od patenata (tzk zatvarača, šliceva), naziva ŠlicKunst.
Lana je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, odsjek Sociologija, u Sarajevu, a srednju školu za Tehničko crtanje je završila u Hamburgu, u Njemačkoj.
Njena modna priča počinje u prvim mjesecima prošle godine kada su nastali prvi primjerci ŠlicKunsta.

Naravno, kako početi intervju nego pitanjem odakle vam ideja za ovakav nakit?

Ideje za sav moj rad (nakit je samo jedan dio) nastaju prije svega spontano, slučajno, istraživanjem različitih tehnika umjetničkog izričaja, kroz eksperimentiranje i kombiniranje različitih tehnika i materijala. Istražujući alternativne načine upotrebe materijala koji inače imaju neku drugu svrhu ili upotrebu, mijenjanjem funkcije materijala. Te prije svega iz potrebe za kreativnim izražavanjem, uvijek sa željom da se sve standardno iskoristi i prikaže na alternativan, drugačiji način.. Sve ovo je vođeno idejom reciklaže, iskorištavanjem odbačenog, starog ili naizgled neupotrebljivog i njegovo oblikovanje u neku sasvim novu, funkcionalnu formu.

Koje sve materijale i tehnike koristite u njegovoj izradi i uopće, koliko je vremena potrebno da iz sirovina proizađe jedan ovakav komad?

Osnovni materijal ŠlicKunst nakita je rajsferšluz, ziper, u narodu poznatiji kao "feršluz" :). Pored toga, ponegdje ubacujem i pokoji komad drugog tekstila, nitne ili neke druge sitne detalje kojima upotpunim konačni izgled. A tehnika je modeliranje, oblikovanje, te ručno šivanje i spajanje u cjelinu. Izrada je veoma zahtjevna i potrebno je dosta vremena da iz pojedinačnih, malih komada nastane kompletna ogrlica, a sve zavisi i od veličine ogrlice. Uglavnom, u pitanju nisu samo sati, već najčešće dani i to više njih.:)

Svatko ima neku osobu koja mu je uzor u polju unutar kojeg djeluje. Tko bi taj uzor bio za vas?

Rekla bih da je polje mog zanimanja i djelovanja vrlo široko, dizajn u najširem smislu te riječi, umjetnost u svim njenim bezbrojnim oblicima, tako da je teško govoriti o uzoru u tom smislu. Jako mi se sviđaju radovi umjetnika iz najrazličitijih sfera arta na koje naiđem, a u kojima je fokus na predefiniranju funkcije. No kada se konkretno radi o nakitu od ovog specifičnog materijala, Kate Cusack, umjetnica i dizajnerica nakita od zipera, čiji nakit doseže i nekoliko hiljada dolara i čije ogrlice su redovno dio oskarovskog crvenog tepiha...e da, ona bi mogla biti taj uzor.:)

A na kome biste rado voljeli vidjeti ŠlicKunst nakit?

Najdraže mi je svoj nakit vidjeti na osobama koje mi se sviđaju stilom, izgledom i stavom. Bilo da se radi o prijateljima, poznanicima ili ljudima koje prvi put vidim, a koji na mene ostave utisak "na prvu" i naravno koji kada vide ŠlicKunst nakit iskreno "odlijepe". Tu se radi o uzajamnom sviđanju i poklapanju energija. Za takve ljude mi je najdraže kreirati, a ako bi govorili o nekim poznatim ličnostima, ima ih gomila, ali evo ako pustimo mašti na volju... to bi bile Roisin Murphy i Bjork.

Vaš nakit bi opisali kao modni dodatak za žene koje su hrabre i samouvjerene. Kako vi doživljavate svoj dizajn?

Upravo tako! Dodala bih da su to osobe sa stavom, originalne, drugačije, slobodnog životnog i modnog stila, bez limita u kombinacijama i bilo kakvih trendovskih ili inih ograničenja.


Nastaje li ŠlicKunst sezonski, s vremena na vrijeme ili jednostavno kada dobijete inspiraciju?

S vremena na vrijeme, shodno inspiraciji i vremenu koje imam na raspolaganju ili po narudžbi, što mi je i najdraže. Tada imam priliku da kreiram za određenu osobu, individualno.

eKapija.ba/modamo.info

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti