Kreativne sposobnosti mladih Sarajki: Lansiran bh. brend torbi Berberović

09.02.2015. 10:14 / Izvor: eKapija.ba
Kreativne sposobnosti mladih Sarajki: Lansiran bh. brend torbi Berberović
OTVORI GALERIJU

Ono što posebno privlači našu pažnju jeste kreativnost i uspjeh dvije mlade, kreativne, visokoobrazovane Sarajke Nađe i Emine Berberović, koje su nedavno lansirale najnoviji bh. brend kožne galanterije Berberović.

Modni detalj koji je neizostavan u ormaru svake dame, asesoar koji je neophodan iz praktičnih razloga, a koji ujedno određuje stil i status žene jeste tašnica. Kada prošetamo ulicama Sarajeva primijetit ćemo na prelijepim djevojkama i ženama raznolikost zanimljivih modnih kombinacija koje naročito krase tašnice, cipelice i nakit.

Ono što posebno privlači našu pažnju jeste kreativnost i uspjeh dvije mlade, kreativne, visokoobrazovane Sarajke Nađe i Emine Berberović, koje su nedavno lansirale najnoviji bosansko-hercegovački brend kožne galanterije Berberović.

Berberović kožne torbe ručno se proizvode u Bosni i Hercegovini. Kvalitet torbi je na zavidnom nivou te se po kvalitetu i dizajnu bosanskohercegovački brend Berberović bez sumnje može uvrstiti u kategoriju svjetskih brendova. Raznolikost u kreaciji nudi širok spektar različitih modela i dimenzija kožnih torbi koje su pored autentičnog dizajna ukrašene prelijepim bojama i detaljima.

Impresionirani kreacijom torbica Berberović i uspjehom ovih talentovanih djevojaka uradili smo intervju sa Nađom i Eminom Berberović uz želju da istaknemo kvalitet i sposobnost mladih u Bosni i Hercegovini, a ujedno i prezentiramo kolekciju torbi koje su prekrivene velom ženstvenosti i ukrašene elegancijom i urban-chic stylom, piše Svjetski bošnjački kongres.

Nađa Berberović je diplomirani historičar umjetnosti i komparativista književnosti. Trenutno predaje kao viši asistent na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Pored toga aktivno se bavi fotografijom,te je svojim izraženim talentom i umijećem obogatila polje modne fotografije u Bosni i Hercegovini.

Emina Berberović je diplomirani inžinjer informacionih sistema. Svoje prvo profesionalno iskustvo je stekla u firmi BIHEXO u Sarajevu. Poslovno iskustvo je navelo da se dalje usavršava u sferi businessa pa je upisala MBA u Holandiji, te je danas magistrica business administracije sa naglaskom na internacionalni business.

U samom uvodu intervjua spomenuli smo brend Berberović. Da li možete našim čitaocima reći nešto više o nastanku ideje, misiji i viziji?

N: Ideja za dizajn i proizvodnju kožnih ženskih tašni došla je kao rezultat želje da se na lokalno i globalno tržište plasiraju kvalitetni, moderni i estetski dopadljivi proizvodi koji bi s ponosom nosili etiketu "Made in BiH“. Naša vizija je motivirana ljubavlju prema modi i dizajnu, a naša misija je vođena iskrenom željom da se potakne domaća ekonomija i iskoriste lokalni resursi. Svi naši proizvodi su ručno proizvedeni u Bosni i Hercegovini od najkvalitetnije italijanske kože. Trenutno radimo na novoj kolekciji u kojoj će biti korištena koža proizvedena u BiH, tako da će finalni proizvod biti u potpunosti domaći.

Koje tašne nudite trenutno, primijetili smo da imaju različite nazive, i da li planirate proširiti asortiman?

N: Trenutno nudimo nekoliko modela – od većih torbi predviđenih za poslovne i dnevne varijante, do manjih modela, tzv. pismo tašni. Planiramo proširiti svoj asortiman i trenutno radimo na nekoliko novih i zaista originalnih modela.

Možete li nam reći za koje prilike su predviđene torbice Berberović i šta je to što ih čini posebnim u odnosu na druge torbice bosansko-hercegovačkih proizvođača?

N: Svaki od modela predviđen je za različite prilike, u skladu sa stilom života dame koja nosi naše tašne. Ono što naše tašne čini posebnim je da su istovremeno jako praktične i chic, tako da svojim kapacitetom mogu da prime sve vaše neophodne sitnice, pa čak i manji laptop, I-Pad i rokovnik, a ujedno izgledaju atraktivno i osvježavaju svaku odjevnu kombinaciju. Veći modeli, poput Kali, predviđeni su za poslovne dame kojim je potrebna velika i čvrsta tašna u koju može stati sve što im može zatrebati u toku dana. Manji modeli, poput pismo tašni Care i Nike, su šarmantni modni dodaci za večernje izlaske i dnevne šetnje.

Prateći vaše najnovije modele torbica, znatiželjni smo odakle pronalazite inspiraciju za dizajn i ornamentiku? Da li ste inspirirani različitim modelim sa svjetske modne scene ili inspiracija dolazi iz nekog sasvim drugog ugla?

N: Naravno da nas inspiriraju svjetski modni trendovi, ali na prvom mjestu nas inspiriraju stvarne žene – sve one ambiciozne, kreativne, sposobne, uspješne i neovisne dame koje nisu robovi mode, nego modu shvataju kao ekspresiju vlastitog stila. Moderna žena se često nalazi pod velikim pritiskom da igra više uloga istovremeno – ona je uspješna karijeristica, brižna supruga i majka, osoba s mnoštvom hobija i interesa, uvijek u pokretu i često u žurbi. Za nas je najveći kompliment kada vidimo da naše torbe uspješno služe i prate ove svestrane dame u njihovom svakodnevnom životu, te im barem malo olakšavaju svakodnevnicu.  Jedna naša mušterija, inače mlada majka, je oduševljena činjenicom da u Kali tašnu mogu stati dječije pelene, igračke i flašica, a druga u njoj nosi laptop, rokovnik i tablet. U procesu osmišljavanju novih modela uvijek krećemo od pitanja praktičnosti, kvalitete, udobnosti i izdržljivosti. Spoj praktičnosti i estetike inspirirao je i naš model Eris, na koji smo naročito ponosni. U pitanju je jedinstvena tašna sa tri lica, odnosno tri promjeniva poklopca. Ovaj model je naročito praktičan za dame koje često putuju, a nemaju mnogo mjesta u prtljagu ili za one dame koje su uvijek u žurbi. Ako nemate vremena da prebacujete stvari iz jedne tašne u drugu, nema problema – samo promijenite poklopac i prilagodite tašnu svom outfitu.

E: Također vrijedi spomenuti da se vodimo i feedbackom koji dobivamo od svojih kupaca kao i svih ostalih žena i djevojaka s kojim smo u kontaktu. Pokušavamo uvijek razgovarati sa prijateljicama, suradnicama i klijentima da saznamo da li postoji nešto što im je posebno bitno kod torbi i kako da njihove ideje integriramo u svoje modele da bi naši proizvodi, uz lijep izgled, bili nadasve funkcionalni.

Poznato je da je veoma teško plasirati nove proizvode usljed velike ponude na tržištu. Kakvo je vaše iskustvo u ovome? Da li su originalnost i kvalitet ipak ključne karakteristike zbog kojih proizvod opstaje? 

E: Naravno da nije jednostavno, ali kada imate jak motiv poput ljubavi prema onome što radite, takve situacije se pretvaraju iz poteškoće u izazov – što rezultira još jačom motivacijom i željom. Iako je tržište preplavljeno brojnim proizvodima i brendovima, mi uspijevamo da se pozicioniramo u svojoj niši na tržištu te dođemo do svojih kupaca, a svakako da je zato najpresudniji kvalitet u kombinaciji sa stilom i iskrenim interesom za želje kupaca. Naš posao je konstantan proces koji podrazumijeva kvalitet, stil, cijenu i osluškivanje tržišta. Dakle, kao što smo napomenuli već ranije, stalno razgovaramo sa kupcima i potencijalnim kupcima da saznamo njihovo mišljenje i potrebe. Dalje, pratimo svjetske trendove, ali pokušavamo i naći nove ideje koje bi naš proivod učinile drugačijim, a usudim se reći i boljim.  Sve što izađe iz proizvodnje lično pregledamo kako bismo osigurali da samo proizvod najviše kvalitete dođe u ruke naših kupaca, i na kraju, sve to radimo vodeći brigu o cijenovnoj vrijednosti proizvoda, kako bi ipak ostao u nekom prihvatljivom nivou. Moramo priznati da se za sada ovaj pristup pokazao kao dobar.

Trenutno imate bogatu ponudu kožnih tašni. Da li planirate proizvoditi tašne i od drugih materijala?

N: Za sada smo fokusirani na proizvodnju kožnih torbi, jer smatramo da je tržište prezasićeno torbama od tzv. eko-kože i sintetičkih materijala čiji se kvalitet i izgled ne mogu uporediti sa visokokvalitetnim kožama od kojih proizvodimo svoje tašne.

E: Da, svakako je fokus na kožnim torbama jer ipak koža ima svoj kvalitet i postojanost, koji su kao takvi lako prepoznatljivi. Ali nikad se ne zna.

Na koji način se mogu naručiti vaše torbice, u kojim prodavnicama se prodaju i kojim putem možemo pratiti vašu raznoliku ponudu?

N: Naše torbice su trenutno dostupne u Metaphysika butiku u Sarajevu i u Modamo KreARTiva Concept Store-u u Mostaru. Berberović tašne mogu se naručiti i online putem našeg webshopa (http://berberovic.ba/ ). Za sada našu ponudu možete pratiti putem naše Facebook stranice www.facebook.com/DesignbyBerberovic

E: Obzirom da je webshop za sada samo za BiH tržište, također radimo na tome da pronađemo adekvatan način da učinimo svoje torbice dostupne i van naših granica.

IZVOR: http://www.sbk.eu.com/

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti