Sulejman Redžić, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99

05.07.2012. 10:22 / Izvor: eKapija.ba
Sulejman Redžić, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sulejman Redžić rođen je 01. 02. 1954. godine u Jajcu.

Završio je studij biologije – smjer eksperimentalni – na Prirodnomatematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1977. Na istom Fakultetu završio je i postdiplomski studij iz ekologije i zaštite životne sredine 1982. i doktorirao 1990. godine.

Dodatno obrazovanje sticao je studijskim boravcima u više naučnoistraživačkih institucija u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Italiji, Danskoj, Turskoj, Španija, Austriji.

Sulejman Redžić je redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (naučna oblast ekologija i zaštita životne sredine). Izvodi visokoškolsku nastavu na Prirodno-matematičkom, Farmaceutskom i Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Visokoj zdravstvenoj školi u Sarajevu, Prirodno-matematičkom i Farmaceutskom fakultetu Univerzitetau Tuzli te Biotehničkom fakultetu u Bihaću.

Postdiplomsku nastavu izvodio je ili još izvodi na više fakulteta: Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu; "State Magnament and Humanitarian Affairs" (Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet "La Sapienza", Rim); Prirodno-matematički, Farmaceutski, Mašinski, Poljoprivredni, Šumarski i veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu; Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli; Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici; Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Područja naučnog interesa Sulejmana Redžića su ekologija, biogeografija, zaštita životne sredine. Rukovodio je mnogim međunarodnim, regionalnim i lokalnim projektima i učestvovao s referatima na 94 naučna skupa u zemlji i inostranstvu. Objavio je više od 220 naučnih radova i brojne stručno-popularne članke. Njegovi naučni radovi navode se u mnogim svjetskim bazama podataka i citirani su u mnogim naučnim časopisima i knjigama domaćih i stranih autora.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti