Jagannadham Guntupalli, generalni direktor GIKIL-a: Industrija koksa u sigurnim rukama

27.12.2010. 12:17 / Izvor: eKapija.ba
Jagannadham Guntupalli, generalni direktor GIKIL-a: Industrija koksa u sigurnim rukama

Generalni direktor Global Ispat koksne industrije Lukavac Jagannadham Guntupalli iza sebe ima 35 godina iskustva u industriji koksa, metala i željeza. Diplomirao je inžinjering i menadžment, te je bio član uglednih indijskih univerziteta.

Ima široko iskustvo u upravljanju industrijom, kako u državnom tako i privrednom sektoru. Nakon diplomiranja, radio u javnom sektoru Željezara Indije, gdje je za pohvalan rad dobio prestižnu državnu nagradu Nehru. Bio je zaposlen u tri vodeće industrije željeza u Indiji koje posjeduju koksne baterije i postrojenja NUS proizvoda.

Putujući širom svijeta, stalno se usavršavao i usvajao nova znanja o savremenim tehologijama u proizvodnji koksa, željeza i metala. Prebacio je jednu od najvećih starih visokih peći iz Njemačke i postavio istu takvu u Indiji, a ova peć i danas radi izvanredno.

U lukavački GIKIL stigao je sa reputacijom poslovnog vođe koji ima sposobnost da upravlja bilo kojom industrijom i da je pretvori u jaku i prepoznatljivu instituciju.

U Bosni i Hercegovinu dolazi 2004. godine kada je osnovan i sam GIKIL, sklapanjem partnerstva između Global Steel Holdings Ltd (GSHL) i Koksno-hemijskog kombinata (KHK) koji je u vlasništvu Vlade Bosne i Hercegovine. Ovim je označen početak novog doba u proizvodnji koksa, hemijskih proizvoda i energije u Bosni Hercegovini.

Osim proizvodnje visoko kvalitetnog koksa, kompanija takođe opskrbljuje evropsko tržište i sa anhidridom maleinske kiseline i mineralnim đubrivima. Uz to, kompanija pruža konsultantske usluge u oblasti montaže i održavanju opreme i postrojenja u koksnoj i hemijskoj industriji.

Druga značajna posebnost je fabrika Energana, koja osim internog snadbdjevanja električnom energijom vrši isporuke i prema državnoj mreži.

U martu 2009. godine GIKIL je osvojio TPM nagradu izvrsnosti, te tako postao jedina kompanija iz oblasti proizvodnje koksa u svijetu koja je dobila ovu nagradu izvan Japana.

Krajem ove godine, generalni direktor GIKIL-a postao je dobitnik i prestižnog priznanja "Najmenadžer za 2010. godinu" u Bosni i Hercegovini, kojeg dodijeljuje Nezavisna regionalna agencija za izbor i promociju Najmenadžera u BiH, jugoistočnoj i centralnoj Evropi.

Generalni direktor Jagannadham Guntupalli proglašen je najuspješnijim menadžerom-strancem u BiH, zbog toga što je Global Ispat koksnu industriju Lukavac podigao iz pepela i pretvorio je kompaniju svjetske klase.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti