Bez vrijednost odštetnog zahtjeva

Od nadležnih se traži hitno djelovanje zbog Mittalove arbitraže protiv naše zemlje

27.06.2023. 08:34 / Izvor: Akta.ba
Mittal

Zaduženo je Pravobraniteljstvo BiH da žurno, odmah po završetku sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, upozori na odgovornost Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Vladu Tuzlanskog kantona na obveze.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmotrilo je Zahtjev za dostavu Informacije o pokrenutom arbitražnom postupku tužitelja Pramod Mittal i dr. protiv Bosne i Hercegovine, kao i informacije o ranije potpisanim sporazumima iz zaključka Vijeća ministara BiH, s 3. sjednice, održane 16. 3. 2023. godine.

Zaduženo je Pravobraniteljstvo BiH da žurno, odmah po završetku sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, upozori na odgovornost Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Vladu Tuzlanskog kantona na obveze koje proizlaze iz članka 29. Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanju međunarodnih ugovora, jer ih i obveze iz predmetnog arbitražnog postupka obvezuju, te i u tome slučaju imaju odgovornost za sklapanje modificiranog prijedloga sporazuma o međusobnim pravima i obvezama u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu GIKIL d.o.o. Lukavac, tužitelja Pramod Mittal, Sangeeta Mittal, Sristi Mittal i Divyesh protiv tužene Bosne i Hercegovine, te da o istom obavijeste Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, najkasnije u roku od pet dana od dana dostavljanja ovog zaključka.

Pozivaju se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Tuzlanskog kantona da se odmah aktivno uključe i žurno poduzmu potrebne aktivnosti zajedno s Pravobraniteljstvom Bosne i Hercegovine u cilju rješavanja predmetnog arbitražnog postupka radi zaštite pravnog i financijskog interesa, a imajući u vidu ozbiljnost eventualnih posljedica koje mogu proisteći iz predmetnog postupka iz točke 1. ovog zaključka za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanski kanton.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine po realizaciji prethodnih zaključaka ponovno će razmotriti Informaciju Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine.

Zaduženo je  Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine da dostavi detaljnu informaciju o ishodu statusne konferencije koja će se održati 30 . 6. 2023.

Radi se o arbitražnom postupku koji su pokrenuli tužitelji Pramod Mittal, Sangeeta Mittal, Vartika Mittal, Shristi Mittal i Divyesh Mittal protiv tužene Bosne i Hercegovine,  u vezi s ulaganjem tužitelja u poduzeće Global Ispat Koksnu Industriju d.o.o. Lukavac i radnjama nadležnih vlasti Tuzlanskog kantona za koje tužitelji ističu da su u suprotnosti s odredbama Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Indije о unaprjeđenju i zаštiti investicija.

Tužitelji zasad nisu naveli vrijednost odštetnog zahtjeva protiv Bosne i Hercegovine već je njegovo preciziranje ostavljeno zа nastavak postupka.

Prethodno su vlade Federacije BiH u ranijem sazivu i Tuzlanskog kantona odbile zaključiti prijedlog sporazuma o međusobnim pravima i obvezama, koji je pripremilo Pravobraniteljstvo BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti