Darinka Banjac: Ljudski kapital najveća vrijednost

07.05.2014. 11:03 / Izvor: eKapija.ba
Darinka Banjac: Ljudski kapital najveća vrijednost

U djetinjstvu je željela da postane doktor, ali za tu vrstu njenih želja, roditelji nisu imali razumijevanja, tako da je Darinka završila Ekonomski fakultet u Banjoj Luci.

Darinka Banjac, direktorica M&I Systems d.o.o. rođena je u Pančevu  1958.  godine. U razgovoru za ekapiju.ba kaže kako u vremenu kada je studirala ekonomiju, informatika  je bila u povoju, a Sinclair ZX 81 je bio prvi računar sa kojim se srela davne 1981. godine. Služio je za igrice, i tu se kako kaže razvila ljubav za ovu vrstu nauke.

U djetinjstvu je željela da postane doktor, ali za tu vrstu njenih želja, roditelji nisu imali razumijevanja, tako da je Darinka završila Ekonomski fakultet u Banjoj Luci u vrijeme kada su na fakultetu predavali  eminentni profesori  sa beogradskog, sarajevskog i zagrebačkog fakulteta.

"Poticali su nas na marljiv rad i pored redovnih propisanih knjiga, služili smo se, na njihovu preporuku, mnogo širom literaturom nego što je zahtijevana školskim programima. Veliki uticaj na nas je ostavio profesor Marsenić, sa beogradskog  fakulteta, kao i naš tadašnji asistent, a danas poznati profesor Miodrag Zec. Poticali su nas da koristimo logiku u svemu što smo učili, i takav način razmišljanja smo vrlo lako usvajali", prisjeća se Darinka, naglašavajući kako je ovo njenoj generaciji, kasnije omogućavalo da veoma uspješno obavljaju svoje dužnosti.

"Iskustva koja sam sticala u firmama značajno su uticala na moj pristup poslu i načinu rada. Iskustva iz vojne industrije u kojoj sam radila, naučila su me disciplini i naravno da se klijenti, a naročito rokovi veoma poštuju."

Karijeru je počela u kožarskoj industriji  "Krajišnik" kao pripravnik na poslovima plana i analize, kasnije u okviru Čajaveca. To su bili poslovi budžetiranja i apliciranja za dobijanje sredstava od SSNO-a za vojne uređaje koje je nekada Profesionalna elektronika proizvodila, devizni  poslovi, poslovi uvoza, izvoza, nabavke, prodaje...

Po završetku rata u BiH, 1996. godine, počinje saradnja Siemens i Čajaveca na projektu telefonije, uvođenja pasoša i novih tablica.

"Tada sam pristupila timu koji je u okviru Čajaveca u RS, bio podrška  na ovom kompleksnom poslu koji smo radili zajedno sa Zirom iz Sarajeva. Tu sam se prvi put i susrela sa poslovima vođenja projekta. Tim se veoma brzo okrenuo informatici i počeli smo raditi vlastita softverska rješenja po narudžbi."

2000. godine upoznaje Vladana Balabana jednog od vlasnika M&I Systems-a Novi Sad, i na njihov poziv preuzima M&I Systems Banja Luka. 

"U tom momentu, to je za mene bio izuzetan izazov, počinjali smo da gradimo firmu od samog početka, na tržištu je tada bio veliki broj firmi i pojedinaca koji su se bavili ovim poslom. Uspjeli smo da opstanemo i da narastemo do i liderske firme i na teritoriji BiH. Od tada sam na čelu M&I Systems-a u Banja luci", priča nam Darinka.

Ono što njenu firmu čini uspješnom su ljudi, na koje je kaže posebno ponosna.

"Vjerovatno ne bi bilo ni ovako uspješne firme kao sto je M&I Systems Banja Luka da nije bilo njih. Danas u informatičkim firmama ljudski kapital predstavlja najveću vrijednost. Nevjerovatna ekipa koja ima izuzetnu snagu da savlada sve prepreke i nikada ne odustaje da dođe do željenog cilja."

Za petnaest godina koliko je u M&I Systems, pred njom i njenim kolegama je bilo puno izazova, teških situacija, teških klijenata, napornih projekata, ali smo uz znanje i volju uspjeli sve da savladaju. Danas iza njih stoji duži spisak zadovoljnih i izuzetno značajnih i velikih klijenata.

Drugima preporučuje da uče kroz život kao što je i ona sama radila.

"Nikada se ne smije odustajati, ciljevi se uvijek moraju postavljati vrlo visoko i istrajati u svemu što radite u životu. Nije važno da li se radi o poslu, porodici, prijateljima... Uvijek treba voljeti ono što se radite, vjerovati i boriti se za sve ono do čega vam je stalo i naravno svaki dan naučiti nešto novo", kaže Darinka.

Posao u kompaniji M&I Systems je veoma dinamičan i pojašnjava kako se trude da budu lideri na tržištu na kojem rade.

Trenutno su u toku dva velika projekta: Venera d.o.o. koja je jedan od vodećih distributera visokokvalitetnih proizvoda široke potrošnje na tržištu Bosne i Hercegovine i Kaldera d.o.o. koja uspješno posluje kao proizvodno-uslužno preduzeće u domenu elektroenergetike, kao i telekomunikacionom sektoru.

"Primaran posao nam je uvođenje Poslovnog informacionog sistema. Naše ERP rješenje pogodno je za različite privredne grane i društveni sektor. Rješenje koje je maksimalno fleksibilno, modularno, otvoreno, nezavisno, sveobuhvatno, prilagodljivo i danas ga na teritoriji RS koriste velike firme poput Optima grupe, Arcelor Mittala... ali i javna predužeća kao što su  PIO RS ili Pošte Srpske", ističe Darinka, naglašavajući kako u zadnje vrijeme je sve prisutniji zahtjev pružanja usluge vezane za optmizaciju poslovnih procesa-BPM gdje imaju veoma dobru saradnju sa velikom svjetskom firmom Software AG.

M&I Systems je također dugi niz godina prisutan kod svojih klijenata na projektima Data Warehosa i razvoju sistema za podršku odlučivanja u tehnologiji poslovne inteligencije.

Kako bi svojim klijentima omogućili da sve što rade povežu i arhiviraju u jedinstven sitem svoje ERP rješenje su integrisali i sa eDMS.

"Ovo je samo jedan mali dio naših mogućnosti. Danas skup svih naših proizvoda i usluga koje pružamo nazivamo MIS BUSINESS SUITE ili što bi se reklo, sva rješenja na jednom mjestu."

Mladima koji se probijaju tek u poslovni svijet savjetuje da imaju hrabrost, postave svoje ciljeve i strategiju, da uvijek pitaju ako nešto ne znaju i da uče.

Njena poslovna filozofija kaže je: "Voli ono što radiš-radi ono što voliš. U svemu moraš naći ravnotežu između želja i mogućnosti, ali cilj uvijek moraš postavljati iznad onoga što misliš da možeš ostvariti."

Njena želja i cilj je da firma ima što više kvalitetnih i zadovoljnih klijenata, da raste, odnosno da radom i rastom budu zadovoljni, kako vlasnici, tako i svi zaposleni. Kao važan segment navodi i očuvanje dobre atmosfere i timskog rada unutar kolektiva.

"Danas je jako malo zdravih radnih sredina, mi smo jedna od njih  i treba i dalje da radimo dobro  i da nam naš rad omogućava siguran i dobar život", dodaje Darinka Banjac.

E. Ko.

Darinka privatno

Slobodno vrijeme posvećuje porodici, šetnji, dobroj knjizi  i pomalo uređenju vrta, a kada joj vrijemenske prilike dozvoljavaju, svako slobodno popodne pređem od 6-8 km.

Njene najdraže knjige su od Branislava Nušića. "Na šta god da pomislim od 'Narodnog poslanika', 'Sumnjivog lica', 'Pokojnika' ili 'Gospođe ministarke' dovodi me do razmišljanja o našem vremenu, i to često ponovo i ponovo čitam i nalazim sličnost sa ovim što danas preživljavamo."

Voli slušati Šopena, Enya, Aretha Franklina, Roda Stewarta, Beea Geesa..., a kada putuje prilagođava se saputnicima. Nasmijava je dobra komedija poput "Lajanje na zvijezde"...

Moto kojim se vodi u životu je kaže malo neobičan za ovo vrijeme, a to je vjera u ljude i ta vjera se kaže gotovo uvijek vraća istom mjerom. "Optimizam je nešto što me nikada nije napuštalo u životu, i kad padneš, uvijek imaš dovoljno snage da se digneš i ideš od početka", kaže na kraju razgovora za naš portal Darinka Banjac.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti