Fatima Čeligija: Nakon 30 godina taksiranja odlazim u penziju

26.12.2014. 14:04 / Izvor: Fena
Fatima Čeligija: Nakon 30 godina taksiranja odlazim u penziju

Iako je 30 godina na točkovima i bavila se ovim neobičnim zanimanjem za ženu, Čeligija kaže da je uspjela uskladiti sve svoje obaveze koje joj je život nametnuo.

Šezdestogodišnja Fatima Čeligija, jedna je od desetak žena koje voze taksi u Sarajevu, nakon 30 godina taksiranja ide u penziju krajem ove godine.

Iako je 30 godina na točkovima i bavila se ovim neobičnim zanimanjem za ženu, Čeligija kaže da je uspjela uskladiti sve svoje obaveze koje joj je život nametnuo. Porodica, kuća i kućne obaveze nikada nisu trpjeli zbog njenog zanimanja.

Ona danas brine o staroj 91-godišnjoj majci, ima dvije kćerke i četiri unuke, a poslije njenog odlaska u penziju njen posao će naslijediti njena kćerka.

U razgovoru za Agenciju Fena Fatima Čeligija ističe da sretna i zadovoljna završava karijeru taksistkinje i ide u penziju te da je za 30 godina karijere imala samo jednu manju saobraćajnu nezgodu kod mosta Drvenija.

"Za 30 godina, promijenila sam šest automobila, iza mene su milioni kilometara jer sam vozila i daljinske ture, vozila sam i za Istanbul, Njemačku, Italiju", kaže ona.

Prisjećajući se početka karijere taksistkinje, davne 1984. godine,  navodi da je u to vrijeme u Sarajevu bilo 17 žena koje su radile taj posao.

"Moj rahmetli muž je počeo da radi kao taksista dvije godine prije mene, 1982. godine. Mene je uvijek privlačilo auto i "miris benzina", pa sam odlučila da položim državni ispit i da počnem da se bavim ovim poslom",  prisjeća se Čeligija, dodavši da su, kada je počela raditi, već imali dvije kćerke, jedna je bila treći, a druga prvi razred osnovne škole.

"U tom periodu u Sarajevu su tek počele raditi i prve policajke, tako da su bile i prve taksistkinje. Bila sam peta ili šesta koja je počela da radi ovaj posao i u tom periodu nas je bilo 17", kaže ona.

Dodaje da je 30 godina na taksištandu Narodno pozorište, a ističe da osjeti ponos kad neko kaže "ah, ona fina gospođa“, jer ipak "to je posao gdje morate pokazati svoju ličnost, a u drugom dijelu svoju snagu, snagu žene".

U periodu prije rata, naglašava, radila je pet-šest sati i ostalo svoje vrijeme je prilagodila porodici i djeci.

Ističe da je za 30 godina rada u ovom poslu imala "gaf" za Novu godinu s pijanom djevojkom, i nedavno "ružan komentar“ joj je uputila žena koja je ušla u njeno vozilo.

Podvlači da je u ovom poslu bitno biti profesionalan i ljubazan, "jer je to najbitnije i ne izaziva frustraciju kod mušterije".

Poručuje svim ženama koje bi se htjele baviti ovim poslom da se odvaže te da je to što ovaj posao prebacuje svojoj kćerki, dovoljan primjer da je to dobar posao.

"Kćerka ima 36 godina i ona će preuzeti moj posao. Ipak je to neki porodični posao. Iz naše familije nas je bilo sedmero koji su bili taksisti. Muž se bavio taksiranjem, prošle godine se razbolio i umro je. Idem u penziju i sada će moja kćerka naslijediti i to bi trebao biti porodični posao. Taksisti su bili i moj brat i daidža", kazala je ona.

Predsjednik Udruženja Sarajevo taxi Enver Suljagić rekao je za Agenciju Fena da u ovom udruženju trenutno ima oko 10  taksistkinja.

"U posljednje vrijeme to se radi tradicionalno da one prenose ovaj biznis na sebe sa svojih očeva, ima kolegica kojima su muževi umrli i one sada rade taj posao. Na štandu Aerodrom imamo kolegicu koja ima petoro djece, ostala je bez muža i samohrana je majka", kazao je Suljagić, dodavši da je upravo  Čeligija najstarija i ide u penziju, a najmlađe kolegice imaju oko 22-30 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti