Nermin Alić, direktor TQM Instituta: Od sto riječi uvijek postoji jedna pametna

13.10.2010. 13:24 / Izvor: eKapija.ba
Nermin Alić, direktor TQM Instituta: Od sto riječi uvijek postoji jedna pametna

Ključ uspjeha u životu je vrlo jednostavan – rad, red, disciplina i štednja, kaže Nermin Alić, direktor TQM – Instituta za kvalitet, standardizaciju i ekologiju Tuzla.

Da spada u red uspješnih potvrđuje i njegova jutranja navika da prije obavljanja bilo kakvog posla uz kafu najprije pročita vijesti na našem portalu. Zatim slijedi komunikacija sa kupcima, izrada potrebne dokumentacije, diskusija i primjena iste na mjestu upotrebe.

Dosadašnja znanja sticao je zahvaljujući upornosti i radu.

"Ne postoji direktno osoba od koje sam učio. U principu učio sam, a i danas učim od svih osoba sa kojima dolazim u kontakt. Od svake osobe od sto riječi uvijek postoji jedna pametna. Ja sam od svih sa kojima sam sarađivao uzimao ono što je dobro. Pri tome se nisam ograničavao na učenje samo iz oblasti iz koje radim već na sve oblasti (komercijala, finansije, računovodstvo, pravni zahtjevi i regulativa, javne nabavke), što mi se danas jako isplatilo kroz konsultantski posao", kaže Alić.

Da biste bili dobar konsultant za razvoj i implemenetaciju upravljačkih sistema naš sagovornik kaže, kako je potrebno da znate kako funkcioniše i diše jedna kompanija ulazeći u sve pore i segmente rada firme (uprava, tehnička priprema, proizvodnja, održavanje, finansije, računovodstvo), što znači da jedan konsultant mora imati bogato i šareno radno iskustvo kako bi bio spreman i sposoban savjetovati druge.

"Biznis je ustvari ništa drugo nego rad, red, štednja, i neprekidno poboljšanje, primjenom osnovnih postulata kvaliteta: planiraj, uradi, provjeri i poboljšaj", ističe Alić, naglašavajući kako mu je najveća podrška u svemu porodica.

Jedan od najdražih profesora na dodiplomskom studiju Rudarskog fakulteta u Tuzli Aliću je prof. dr. Sadudin Hodžić koji je profesor starog kova i eminetni stručnjak. Hodžić je Alića, ali i cijelu njegovu generaciju naučio da budu "inženjeri" u pravom smislu te riječi i koji mu je ujedno i bio mentor na diplomskom radu.

Alić voli putovati, a najdraže putovanje je sa porodicom u Diznilend u Parizu.

IZ BIOGRAFIJE

Alić Nermin rođen je 21.01.1969. godine. Po zanimanju je diplomirani inženjer rudarstva. Trenutno se nalazi na postiplomskom studiju Ekološko inženjerstvo i zaštita okoline, na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Do sada je stekao 14 godina bogatog radnog iskustva. Počeo je u Rudnicima Kreka u Tuzli, gdje je radio godinu dana kao pripravnik. Kasnije slijedi godina rada u Bugojno Busu d.o.o. Bugojno, gdje je radio kao šef poslovnice u Lukavcu. U kompaniji Junuzović-kopex Lukavac radio je kao rukovodilac tehničkih i komercijalnih poslova osam godina, u Grin Energy Sarajevo bio je komercijalni direktor godinu dana, dok se na čelu TQM – Instituta za kvalitet, standardizaciju i ekologiju Lukavac nalazi već tri godine.

Alić je sretno oženjen, otac dvije kćerke (15 godina i 8 godina).Od jezika poznaje engleski.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti