Mirjana Deak, zastupica u Skupštini i vlasnica modne agencije: Svijet je onoliko dobar - koliko ga dobrim stvaramo

30.03.2010. 16:46 / Izvor: eKapija.ba
Mirjana Deak, zastupica u Skupštini i vlasnica modne agencije: Svijet je onoliko dobar - koliko ga dobrim stvaramo

Mirjana Deak, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i vlasnica modne agencije "Nova maS", u poslovnom svijetu vodi se mišlju da je svaka realizirana aktivnost dobra aktivnost. Svojom najvećom vrlinom smatra upornost i odanost, dok kao nedostatke vidi brzopletost i tvrdoglavost.

Rođena je 24.12. 1959. godine, u Virovitici, u Republici Hrvatskoj. Završila je Višu upravnu školu u Sarajevu , a 1992. godina zapošljava se kao pravnica u firmi "ADD Video", a godinu kasnije pravne usluge pruža u "Domu za zaštitu starih lica" u Sarajevu. Političku karijeru započinje 1998. godine kada postaje zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentu Federacije BiH i članica Zakonodavne-pravne komisije, Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, te Komisije za jednakost spolova Parlamenta Federacije BiH.

Javnim političkim radom se nastavlja baviti 2002. godine kada postaje zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, zakonodavnom tijelu koje ima za zadatak imenovanje i praćenje rada Vlade KS. Iste godine postaje članica Zakonodavno-pravne komisije, Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, te Komisije za jednakost spolova Skupštine Kantona Sarajevo. Ujedno je predsjednica kluba zastupnika SDU BiH u Skupštini Kantona Sarajevo.

Kako vjeruje da je "svijet onoliko dobar koliko ga dobrim stvaramo", posebno je aktivna na sprječavanju korupcije i rješavanju socijalnih pitanja.

"U političkom djelovanju posebno značajnim smatram i u tu svrhu snažno insistiram na realizaciji povoljnog ambijenta za razvoj privrednih djelatnosti, orjentisana sam na iskorjenjivanje loših praksi u djelovanju struktura vlasti koje se odnose na nedosljedno sprovođenje zakona i njihovo "drugačije tumačenje" jer je time otvoren i osnažen put za korupciju, kao i djelovanje usmjereno na poboljšanje zaštite ugroženih kategorija stanovnika“, kazala je ona za eKapiju.

Od 1980. godine aktivno je uključena u oblast manekenstva, prvobitno kao manekenka, a potom kao instruktorica u modnoj agenciji "Modesa" i "Samosa", a od 1997. godine vlasnica modne agencije "Nova maS".

U okviru rada kao direktorice modne agencije, posebnim uspjehom smatra osnivanje i rad Škole manekena koja okuplja polaznike od pet do dvadeset godina, kao i brojne humanitarne aktivnosti, kao što su projekat "Čovjek u ogledalu" čiji je prihod namijenjen štićenicima doma "Pazarić" i projekat "Hajde budi mi drug" namijenjen osobama sa posebnim potrebama.

Iako je ostvarila zavidnu karijeru, žali što nije uspjela postati član dvije institucije."Želja mi je bila da studiram Akademiju scenskih umjetnosti, ali nisam uspjela da položim prijemni ispit i da postanem članica Mense, ali u Sarajevu u to vrijeme nije bilo polaganja te vrste ispita“, ističe Deak.

No, priznanje joj odao Fond Hasan Brkić, u kojem je kao posebno nadaren student sa prosjekom ocjena 9,90 postala stipendista. Nagrade za humanitarno i volontersko djelovanje dobila je od brojnih nevladinih organizacija kao što su NVO "Svijetlo", "Ugos", "Forma F", "Lara Bjeljina".

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti