Povećanje novčanih sredstava za poljoprivredu

Hrnjić o prvoj godini mandata u Vladi FBiH: Nove mjere već daju rezultate (VIDEO)

29.04.2024. 12:47 / Izvor: Fena
hrnjić

Ove godine, kako je dodao, budžet iznosi 175 miliona KM i dodatno je povećan za oko 11 miliona KM.

Povećanje izdvajanja novčanih sredstava za poljoprivredu, pravovremena isplata novčane podrške, unapređenje zakonodavstva i donošenje strateških dokumenata, neke su od ključnih aktivnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u protekloj godini.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je u Sarajevu na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da je bilo izazovnih i teških momenata, ali da su uz predan rad uspjeli pravovremeno i adekvatno reagovati.

"Ministarstvo je u sektoru poljoprivrede u prošloj godini realiziralo Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u iznosu od 165,7 miliona KM od ukupno predviđenih 166,5 miliona KM, što govori da smo budžet skoro u stopostotnom iznosu realizirali. Ukoliko uzmemo da je budžet godinu dana ranije iznosio 106 miliona KM, radi se o povećenju od čak 60 miliona KM u 2023. i on je u potpunosti implementiran i ove mjere će sigurno dati rezultate u 2024. godini", naveo je Hrnjić.

Ove godine, kako je dodao, budžet iznosi 175 miliona KM i dodatno je povećan za oko 11 miliona KM. Povećali su sredstva za biljnu i animalnu proizvodnju, za kapitalne investicije, uveli podrške za mlade poljoprivrednike, uvrstili podršku za upotrebu stajnjaka na oraničnim površinama, te dodali podrške za upotrebu repelenata u cilju očuvanja posjeda od divljih životinja.

"Kroz ovogodišnji Program omogućili smo većem broju poljoprivrednih proizvođača da apliciraju za novčane podrške našeg ministarstva. Natalitetnu politiku, prijeko potrebnu našoj državi, uvrstili smo na način da ćemo s dodatnim iznosom podrške podržati porodice s troje i više djece. Pored njih, kroz program ćemo dodatno podržati mlade i žene", istakao je Hrnjić.

Dodao je da su značajnu energiju uložili u prilagodbu Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027.  koju je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, te očekuju da je usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH. Radi se o strategiji kroz koju su, kako je naveo Hrnjić, revidirali pristup mljekarskom sektoru, ali i drugim sektorima s ciljem njihove adekvatne prilagodbe Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU. 

Naglasio je da je značajna pažnja posvećena i adekvatnoj komunikaciji s poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima na području Federacije BiH, te da su obišli svih deset kantona u Federaciji i na terenu se uvjerili da kreiraju adekvatnu strategiju prilagođenu našim poljoprivrednicima.

Tokom konferencije je naglašeno da je usvojena i Strategije upravljanja vodama FBiH 2022-2032. u oba doma Parlamenta FBiH i koja je definirala strateški cilj – zaštita kvaliteta vode i osiguravanje raspoloživosti vodnih resursa i njihove održivosti. Usvojeni su i planovi za upravljanja rizikom od poplava za oba vodna područja u FBiH te su pokrenute aktivnosti i na izradi Prednacrta Zakona o vodnim uslugama u Federaciji BiH.

Hrnjić je iskazao zadovoljstvo pravovremenim aktivnostima na sprečavanju afričke svinjske kuge na području Federacije BiH dodajući da su štete u Federaciji BiH minimalne, dok se u okruženju mjere desetinama miliona KM.  

Na konferenciji je istaknuto kako je Ministarstvo dolaskom ministra Hrnjića posvetilo pažnju i  oblasti šumarstva.

"Deset godina u Federaciji BiH nije bilo govora o zakonu o šumama. Kreirali smo tekst zakona i organizirali jednomjesečnu javnu raspravu. U pitanju je tekst zakona i o istom ćemo u narednom periodu raditi s ciljem da ga u konačnici usvojimo i uredimo ovu oblast", istakao je Hrnjić.

Istakao je i aktivnosti koje Ministarstvo poduzima u oblasti digitalizacije procesa a koji bi trebali doprinijeti jednostavnijem načinu obrade zahtjeva poljoprivrednih proizvođača.

Hrnjić je naglasio i da je inicirao sastanke s resornim entitetskim i državnim ministrom s ciljem pokretanja aktivnosti na uspostavi IPARD strukture na nivou BiH. Nastavili su, kako je rekao, deset godina staru priču o potrebi formiranja IPARD strukture, inicirali sastanke s državnim i entitetskim ministrom kako bi razmotrili aktivnosti i uspostavili jedno tijelo koje će adekvatno komunicirati s EU, a time i biti u mogućnosti aplicirati na predviđena novčana sredstva koja su prijeko potrebna svim poljoprivrednim proizvođačima.

"Sumiramo li godinu mandata, mogu istaći da smo zadovoljni urađenim uz težnju da nastavimo jačim tempom s ciljem unapređenja svih oblasti kojim ovo ministarstvo upravlja poput poljoprivrede, ruralnog razvoja, sektora voda, veterinarstva, prehrambene industrije, šumarstva, lovstva", zaključio je Hrnjić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti