Ivo Josipović, treći predsjednik Republike Hrvatske

13.01.2010. 11:57 / Izvor: eKapija.ba
Ivo Josipović, treći predsjednik Republike Hrvatske

Ivo Josipović sveučilišni je profesor, saborski zastupnik i skladatelj. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predaje Kazneno procesno pravo, Međunarodno kazneno pravo i Prekršajno pravo. Član je više domaćih i međunarodnih pravničkih i umjetničkih udruga. Objavio je 85 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i inozemnim časopisima i napisao oko 50 skladbi koje izvode eminentni hrvatski i strani umjetnici.

Rođen je u Zagrebu 28. kolovoza 1957. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Pravni fakultet (1980.) i položio pravosudni ispit. Magistrirao je na poslijediplomskome studiju kaznenopravnih znanosti (1985.), a doktorirao s temom "Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenome procesnome pravu" (1994.).

Zastupao je Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. Surađivao je u nekoliko međunarodnih projekata, a kao ekspert Vijeća Europe sudjelovao u valorizaciji zatvora u Ukrajini, Mongoliji i Azerbejdžanu.

Nakon srednje muzičke škole nastavio je glazbeno obrazovanje na studiju kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Skladao je za različite instrumente, komorne sastave i simfonijski orkestar, među ostalim, "Igru staklenih perli", "Tubu Ludens", "Sambu da Camera" i "Hiljadu lotosa". Za skladbe je dobio mnogo domaćih i međunarodnih nagrada, uključujući i Nagradu Europske radiounije i diskografsku nagradu "Porin" 1999. i 2000. godine. Danas ih izvode brojni domaći i inozemni solisti i sastavi. Govori engleski, a služi se i njemačkim jezikom.

Bio je član SKH-a od 1980. godine i sudjelovao u njegovoj transformaciji tijekom demokratskih promjena, kad je napisao i prvi Statut SDP-a. Godine 1994. napustio je politički angažman i SDP te se potpuno posvetio pravu i umjetnosti. No 2003. vraća se u politiku. Na poziv Ivice Račana postao je nezavisni zastupnik SDP-a u Hrvatskome saboru i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

U mandatu od 2005. bio je zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, 2007. godine ponovno je izabran u Hrvatski sabor. U Saboru je radio u odborima za zakonodavstvo, pravosuđe i Ustav, poslovnik i politički sustav te sam bio član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U braku je s Tatjanom, također sveučilišnom profesoricom prava s kojom ima osamnaestogodišnju kćer Lanu.

U drugom krugu predsjedničkih izbora, održanom 10. siječnja 2010. godine, Ivo Josipović je postao treći predsjednik republike Hrvatske, osvojivši 60,3 posto glasova.

Tekst i foto: Internetske stranice Ive Josipovića

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti