Anka Musa, Viceguverner Centralne banke Bosne i Hercegovine

06.12.2007. 15:47 / Izvor: Centralna Banka BiH (CBBH)

Rođena je 1953. godine u Orašju, BiH. Od 1959. godine živi u Mostaru. Po završetku Ekonomskog fakulteta 1976. godine zaposlila se u Službi društvenog knjigovodstva.

Izvršni odbor Općine Mostar imenuje je finansijskim inspektorom u SDK 1978. godine. Po završetku ovog perioda imenovana je za višeg inspektora u oblasti bankarstva i osiguranja na četiri godine.

Od 1987. do 1992. godine rukovodi Odjelom društvenog računovodstva, evidencija budžeta i statistike u SDK u Mostaru. U istoj instituciji, 1992/1993 godine, koordinira platnim prometom hrvatske zajednice Herceg-Bosne, te 1993. godine preuzima dužnost direktora Filijale u Mostaru.

Za vršioca dužnosti generalnog direktora Zavoda za platni promet Herceg-Bosne imenovana je 1994. godine, a 1996. godine za zamjenika direktora Zavoda za platni promet Federacije BiH. U tehničkom timu MMF-a i Svjetske banke radila je na transformaciji Zavoda za platni promet i izmjeni zakonske regulative u oblasti platnog prometa, te jačanju bankarskog sistema.

Na Sveučilištu u Zagrebu usavršava se 1995. godine u oblasti poslovnog upravljanja, a 1997. godine, u organizaciji USAID-a, prolazi obuku u SAD o temi "Kontrola poreza i analiza izvještaja".

U CBBiH prelazi 1998. godine, kada je imenovana za direktora Glavne jedinice u Mostaru. Učestvuje u radu Platnog vijeća BiH, predsjedava radnim grupama za tehnička i pravna pitanja pri Platnom vijeću BiH. Radi na izmjenama zakona o platnom prometu, te na Zakonu o platnim transakcijama, što je osnova za nastajanje novog platnog prometa BiH. Posjeduje certifikat za obavljanje poslova samostalnog računovođe i ovlaštenog revizora. Njeni radovi objavljivani su u časopisima "Forum", "Finansijski propisi i praksa", "Gospodarski glasnik" i "Banke". Autor je brojnih uputstava za platni promet i jedan od autora priručnika za bavljanje platnog prometa u uslovima telekomunikacijskog prenosa podataka.

Odlukom guvernera i uz saglasnost Upravnog vijeća CBBiH 26. maja 2004. godine imenovana je za viceguvernera CBBiH, a dužnost je preuzela 1. juna 2004. godine.

tekst & foto CBBiH

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti