Mukesh Ambani - najbogatiji indijski biznismen

28.01.2013. 14:02 / Izvor: eKapija.ba
Mukesh Ambani - najbogatiji indijski biznismen

Prošle godine ga je časopis Forbes svrstao među najbogatije vlasnike sportskih klubova u svijetu. Prema Forbesu on je bogatiji od vlasnika klubova Chelsea i drugih europskih klubova.

Mukesh Ambani je jedan od najbogatijih Indijaca u svijetu i vlasnik većinskog udjela u kompaniji Reliance Industriesu koja je jedna od najistaknutijih kompanija u oblasti energetike. 

Rodio se 19. travnja 1957, u Mumbaiju (nekadašnjem Bombaju) kao sin tada obrtnika Dhirubhaija Ambanija, čovjeka koji se izdigao od siromaha do milijardera i čija je biografija inspiracija mnogim indijskim poslovnim ljudima, pa je i poslužila kao podloga za scenarij jednog indijskog filma.

Mukesh Ambani diplomirao je kemijsko inžinjerstvo na sveučilištu u Bombaju, a kasnije je završio MBA na Sveučilištu Stanford u SAD-u. Nakon smrti oca, braća Mukesh i Anil su se posvađala i podijelila očev imetak. No, i Mukesh i Anil umnogostručili su svoj novac ulaganjima u nova područja. Od online igranja i socijalnih internetskih mreža, preko prerade nafte, maloprodaje, telekomunikacija i proizvodnje električne energije do financijskih usluga, Ambanijevi su sada prisutni u svim porama gospodarstva Indije.

Ambanijevo bogatstvo se procjenjuje na oko 23,7 milijarde dolara. Prošle godine ga je časopis Forbes svrstao među najbogatije vlasnike sportskih klubova u svijetu. Prema Forbesu on je bogatiji od vlasnika klubova Chelsea i drugih europskih klubova. Ambanijeva kompanija Reliance Industries u vlasništvu ima indijski kriket klub koji igra u premijer ligi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti