Admir Mašić: Od bosanske izbjeglice do profesora na MIT-u u Bostonu

16.08.2022. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Admir Mašić

Od bosanske izbjeglice, preko Hrvatske, Italije i Njemačke – do profesora na MIT-u u Bostonu, najprestižnijem univerzitetu na planeti!

Od bosanske izbjeglice, preko Hrvatske, Italije i Njemačke – do profesora na MIT-u u Bostonu, najprestižnijem univerzitetu na planeti! Ovako je tekla životna priča naučnika Admira Mašića.

"Svi su me pitali: odakle si? Ah, ti si izbjeglica. Imao sam pečat na licu zbog kojeg sam patio”. Kada je išao u kupovinu u malu radnju, prodavac mu kaže: “Hej Bosanče, jesi li išao u školu? – Da, bio sam najbolji u razredu. – Ovdje u Hrvatskoj jedva ćeš biti trojkaš. Naše škole su bolje.", prisjeća se Admir.

Danas naučnik, Mašić je patentirao beton koji se sam popravlja i koji vam omogućava da održite mostove hiljade godina. Sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu, pokrenuo je Mit ReACT (Refugee Action Hub) besplatni program za privlačenje talentovanih izbjeglica da studiraju informatiku i preduzetništvo u cijelom svijetu.

Nedavno je Mašić dobio nagradu WITec Paper Awards 2022. Nagrada se dodijeljuje naučnicima iz SAD-a, Njemačke i Kine, kojima se odaje priznanje za njihov rad u hemiji cementa, farmaciji i hemiji metan hidrata.

ZLATO je otišlo za : Hyun-Chae Loh, Hee-Jeong Kim, Franz-Josef Ulm i Admira Mašića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti