Svjetski muzeji u akciji solidarnosti za Zemaljski muzej BiH

04.03.2013. 11:41 / Izvor: Oslobođenje
Svjetski muzeji u akciji solidarnosti za Zemaljski muzej BiH

Akciju za spas Zemaljskog muzeja BiH i ostalih šest institucija kulture pokrenula je Međunarodna platforma Cultureshutdown, a odazvali su se muzeji, umjetničke galerije, biblioteke, univerziteti, pojedinci iz cijeloga svijeta i lista je impresivna.

Akciju za spas Zemaljskog muzeja BiH i ostalih šest institucija kulture pokrenula je Međunarodna platforma Cultureshutdown, a odazvali su se muzeji, umjetničke galerije, biblioteke, univerziteti, pojedinci iz cijeloga svijeta i lista je impresivna. Akcija je počela, a Međunarodna platforma Cultureshutdown elektoronskim putem pristižu brojna na simboličan način - prekrižena trakom - djela i artefakte koje kulturne institucije (muzejske, obrazovne, umjetničkih galerija, biblioteke, akademske institucije ... i pojednici) čine "nevidljivima", solidarizirajući se sa Zemaljskim muzejom BiH. Akciju "Dan muzejske solidarnosti" pokrenula je navedena međunarodna platforma, konkretnije jedan od njezinih osnivača dr. Azra Akšamija, profesorica na Massachusetts Institute of Technology kako bi se podigla svijest o krizi i izuzetno teškom stanju u kojemu se nalazi Zemaljski muzej BiH i kulturne institucije u našoj zemlji (uz Muzej i onih šest koje su neriješena statusa i mogle bi uskoro i one zatvoriti vrata), te da meritorni poduzmu mjere ka rješavanju njihova pravnog statusa, čime bi im se osiguralo financiranje i razvoj.

Početak obilježavanja šestog mjeseca od kada je zatvoren Zemaljski muzej BiH i planetarno skretanje pozornosti na tu činjenicu (kao i na tešku situaciju u kojoj se nalaze ostale institucije kulture) u kampanji pod nazivom "Dan muzejske solidarnosti" kulminirat će četvrtog ožujka kada će Cultureshutdown na svojoj web stranici postaviti, time globalno učiniti i dostupnim, sva "nevidljiva" djela i artefakte na svojevsrnoj virtualnoj izložbi ove globalne akcije solidarnosti.

Inače, podsjetit ćemo da je međunarodna platforma Cultureshutdown oglasila javni poziv znanstvenim institucijama, muzejima i galerijama širom svijeta da iskažu solidarnost s institucijama kulture u BiH kojima prijeti zatvarnje vrata i da na simboličan način "prekriže" jedan eksponat iz svoje kolekcije na način na koji su daskama zatvorena vrata Zemaljskog muzeja BiH, a ovaj simbolični način prekrižavanja kulturne baštine protječe s posebno dizajniranom trakom.   

I akcija je počela više no uspješno i u vrijeme nastajanja ovog teksta (petak, op. a) već su bile prijavljene 203 kulturne institucije iz Evrope, Sjeverne Amerike, Azije, Australije, a uključili su se i istaknuti pojedinci umjetnici, kulturni djelatnici, arhitekti... iz mnogih krajeva svijeta.

Kada se pogleda lista zemalja iz našeg okruženja po broju institucija koje sudjeluju u akciji prednjače one iz Hrvatske, zatim su tu institucije iz Slovenije, Srbije, pridružuju se i iz Makedonije. Tu su i pojedinci koji se uključuju u akciju bilo tako da će "prekrižiti" svoje radove ili staviti traku na ulazna vrata svojih domova.

Prema informacijama razmatra se i mogućnost tiskanje velikog bannera, bio bi to svojevrsni mozaik s "prekriženim" radovima i artefakatima, koji bi bio postavljen na fasadu Zemaljskog muzej BiH. Poziv muzejima i institucijama kulture upućen je prvi veljače ove godine na dan kada je Zemaljski muzej BiH trebao proslaviti 125. godišnjicu od osnutka, no kako je znano neriješen status u kojemu se nalazi rezultirao je zatvaranjem njegovih vrata 4. listopada prošle godine.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH dr. Adnan Busuladžić u povodu ove akcije, kazao je da: "Ovo nije prva akcija te grupe, dakle oni su već prošle godine determinirali čitav problem na jedan vrlo profesionalan način i rekli u čemu je stvar. Ovo je nastavak te podrške. Okosnicu, naravno, cijele grupe čini profesorica Akšamija i docentica Asja Mandić, kojima se zahvaljujemo za podršku. To je samo još jedan način da se skrene pažnja na cijeli problem i da se pokuša naći sistemsko rješenje, a što jedino može uraditi vlast".

Rješavanje statusa

Docentica dr. Asja Mandić, s Katedre za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i članica Međunarodne platforme Cultureshutdown, kaže da je platforma Cultureshutdown formirana s ciljem informiranja svjetske javnosti o krizi i zatvaranju kulturnih institucija u BiH, odnosno o propadanju naše kulturne baštine i dodaje: "Na web stranici platforme (cultureshutdown.net) su informacije koje daju uvid u probleme sa kojim se suočavaju bh. muzeji, biblioteke, kinoteka, tj. čuvari našeg kulturnog, historijskog i umjetničkog bogatstva. Naš tim je nekoliko mjeseci radio na istraživanju problema sedam institucija, prošlo ljeto organizirali smo i jedan okrugli sto u Historijskom muzeju BiH, da bi se kroz razgovor s predstavnicima institucija registrirali problemi i da bi se pokušala naći rješenja".

Navodi da je idejni tvorac ove inicijative Azra Akšamija, profesorica na MIT univerzitetu u Bostonu. Svi mi, akademici, studenti, umjetnici i aktivisti, smo volonterski uključeni u rad platorme u nadi da će naše djelovanje, kao i ova protestna kulturna kampanja doprinijeti podizanju svijesti o društveno-političkoj i kulturnoj krizi u BiH na globalnom nivou, te povećati pritisak na BH vladu da konačno poduzme mjere ka rješavanju pravnog statusa sedam ugroženih institucija, odnosno osiguranju njihovog finansiranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza