Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

Da li žena može da bude i žena i lider?

Novo ime među predavačima V Poslovnog foruma menadžera je Mia Popić, psihoterapeut i koučing psiholog.

14.03.2019. 10:53 / Izvor: Akta.ba

Novo ime među predavačima V Poslovnog foruma menadžera je Mia Popić, psihoterapeut i koučing psiholog. Mia će učesnicima Foruma, kroz svoje predavanje pod naslovom "Da li žena može da bude i žena i lider?", dati odgovore na pitanja - Koje predrasude imamo o ženama u radnom okruženju? Da li su muškarci zaista bolji lideri od žena? Da li je budućnost biznisa ženskog roda i da li zaista možemo govoriti o "feminizaciji" menadžmenta? 

"Vjerujem da hrabrost, domišljatost i naporan rad dovode do velikih postignuća, zbog čega podstičem svoje klijente da izađu iz zone komfora, pomalo rizikuju, otvore svoj um ka alternativnim perspektivama i izgrade samodisciplinovanu strategiju kretanja ka svojim ciljevima", kaže Mia.

O svom iskustvu u biznisu govoriće i Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Group BiH i učesnica panel diskusije prvog dana Foruma na temu "Izazovi u vođenju za žene menadžere".  

"Osim generalnih izazova sa kojim se svaki menadžer susreće, poput činjenice da uspjeh ne dolazi bez predanog rada i kontinuirane edukacije, mislim da je za ženu glavni izazov pokušavati biti i žena, sa svim što ta uloga u našem društvu nosi i imati karijeru istovremeno. Imati karijeru ne znači biti na nekoj poziciji, nego raditi ono što voliš i što iziskuje mnogo vremena i energije. Ne vjerujem u teoriju da se može sve u isto vrijeme postići, ali sam kao svaka druga žena podložna nagonu da to pokušavam ostvariti. Zbog tog nagona je ženama u biznisu teže nego muškarcima. Nositi se sa tim izazovom po meni znači naći balans koji svakom individualno odgovara spram stvari koje nas čine ispunjenim i zadovoljnim i po tome određivati prioritete radije nego pokušati imati sve.

Motiv za učešće na Forumu menadžera mi je prije svega, mogućnost razmjene iskustava, ali i prezentacija naših dobrih praksi, obzirom da mi u Addiko banci imamo znatno više žena na sva tri nivoa menadžmenta, nego što je to slučaj u bilo kojoj drugoj organizaicji. U našem društvu pozicija žene menadžera je vrlo netradicionalna, pa mi je drago da smo u prilici pokazati naša praktična dostignuća", kazala je Sanela Pašić.

Tokom drugog dana Foruma biće održana panel diskusija „Kako poboljšati poslovno okruženje – dijalog donosioca odluka i privrednika“ čiji su učesnici Dalibor Tomaš, Vlada Republike Srpske; Elmedin Konaković, predsjednik Skupština Kantona Sarajevo; Srđan Praštalo, Vela Consulting; Branimir Muidža, Vijeće stranih investitora u BiH i Goran Miraščić, Vlada Federacije BiH. 

Kompletan program V Poslovnog foruma menadžera možete pogledati na sajtu www.proeduca.net.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave