"Žensko liderstvo: Strateški imperativ prosperitetnog i mirnog svijeta"

06.05.2019. 09:06 / Izvor: Akta.ba
'Žensko liderstvo: Strateški imperativ prosperitetnog i mirnog svijeta'

Predavanje će održati Melanne Verveer, ambasadorica i specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja rodne ravnopravnosti.

JAVNO PREDAVANJE

Javno predavanje: "Žensko liderstvo: Strateški imperativ prosperitetnog i mirnog svijeta"

Datum: 08. 05. 2019

Vrijeme: 14:00

Cijena: Besplatno KM

Melanne Verveer, ambasadorica

Specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja rodne ravnopravnosti

Melanne Verveer je specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja rodne ravnopravnosti. Ona na ovu poziciju donosi bogato diplomatsko, zagovaračko, akademsko i političko iskustvo, uključujuć i ono iz Bijele kuće.

Na ovom javnom predavanju, ambasadorica Verveer će govoriti o vlastitom iskustvu na različitim rukovodećim pozicijama, navodeći ubjedljive razloge zašto žene moraju biti ravnopravne učesnice u procesima donošenja odluka koje oblikuju naša društva. Ona će se pozabaviti raznim preprekama koje mogu zaustaviti žene u njihovom razvoju– a vidljive su svuda, od zemalja u sukobu do svjetskih ekonomskih sila. Važno je napomenuti da će ona podijeliti ideje i daće uvid u to kako najbolje prevazići takve prepreke kako bi se omogućilo ženskom liderstvu da izgradi prosperitetniji i mirniji svijet.

Ovo je besplatno javno predavanje, vaše je samo da potvrdite učešće popunjavanjem osnovnih informacija na linku.

Predavanje je za sve žene i muškarce koji su dio civilnog sektora, međunarodnih organizacija, akademskih krugova i institucija koje se bave pitanjima sigurnosti.

Melanne Verveer je specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja rodne ravnopravnosti i izvršna direktorica Georgetown instituta za žene, mir i sigurnost Univerziteta Georgetown. Ambasadorica Verveer je ranije bila prva američka ambasadorica za globalna ženska pitanja, i na taj položaj ju je imenovao predsjednik Obama 2009. godine. Predsjednik Obama je također imenovao za predstavnicu SAD-a u Komisiji UN-a o statusu žena.

Suosnivačica je međunarodne nevladine organizacije za investiranje u žensko liderstvo Globalno partnerstvo Vital Voices, gdje je od 2000. do 2008. godine bila predsjedavajuća i jedna od direktorica.

Tokom Klintonove administracije, bila je pomoćnica predsjednika i načelnika štaba Prvoj dami. Ona je također uložila napore za osnivanje Predsjedničkog međuagencijskog vijeća za žene, te je pomogla u usvajanju Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima iz 2000. godine. Ona je koautorica knjige Brzo naprijed: Kako žene mogu postići moć i svrhu (2015).

Prevod je obezbjeđen.

Događaj organizuje Centar za promociju civilnog društva. Prijava OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave