Prijave na Takmičenje za najbolјu tehnološku inovaciju do 5.maja

07.04.2021. 08:58 / Izvor: Akta.ba
Prijave na Takmičenje za najbolјu tehnološku inovaciju do 5.maja

Takmičenje promoviše preduzetnički način razmišlјanja i ponašanja.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i infromaciono društvo Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije 15. godinu zaredom organizuje Takmičenje za najbolјu tehnološku inovaciju i svi zainteresovani inovatori koji imaju realizovanu inovaciju ili inovaciju pred realizacijom mogu da se prijave do 5. maja 2021. godine na internet stranici www.inovacija.org.

"Nagradi fond ovogodišnjeg takmičenja iznosi 30.000 KM. Pobjednik dobija 8.000 KM, drugo mjesto 6.000 KM, treće 5.000 KM, četvrto 4.000 KM, peto 3.000 KM i šestoplasiranoj ekipi pripada 2.000 KM. I ove godine imamo kategorije najbolјi srednjoškolski i najbolјi studentski tim koji dobijaju po 1.000 KM", rekla je stručna savjetnica u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i infromaciono društvo Republike Srpske Sanda Desnica.

Ona je naglasila da je cilј takmičenja za najbolјu tehnološku inovaciju podsticanje inovativnosti i preduzetništva, podrška inovatorstvu, pomoć u pokretanju poslova, promocija inovacija, te podsticaj njihove komercijalizacije.

"Takmičenje promoviše preduzetnički način razmišlјanja i ponašanja tako što učesnicima daje podršku – edukativnu i finansijsku. Kroz takmičenje je za 14 godina prošlo ukupno 319 timova u kategorijama inovativnih ideja, realizovanih inovacija i potencijala i nagrađeno ukupno 114 timova u vrijednosti od 510.000,00 KM", dodala je Desnica.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će takmičari biti upoznati, između ostalog, o osnovnim informacijama o intelektualnoj svojini i komercijalizaciji, te da će sve njihove radove pregledati i ocjenjivati nezavisni eksperti.

Gverić je napomenuo da će se obuke takmičara odvijati putem video-linka kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere.

Vođa prošlogodišnjeg pobjedničkog tima „Nanoploče” Aleksandar Pajkanović je istakao značaj učestvovanja na takmičenju koji se ne sastoji samo u osvajanju prve nagrade, već i u tome što svi prijavlјeni imaju priliku da čuju stručne savjete i prođu obuke eksperata iz različitih oblasti, koji doprinose komercijalizaciji same inovacije.

Takmičenje za najbolјu tehnološku inovaciju predstavlјa rezultat je saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i infromaciono društvo Republike Srpske, na osnovu Memoranduma o saradnji dva ministarstva i Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske.

Partneri iz Republike Srpske su Inovacioni centar Banja Luka, Razvojna agencija Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Savez inovatora Republike Srpske.

Više informacija može se naći na zvaničnom sajtu takmičenja www.inovacija.org.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave