Veliki događaj 'Njemačka u Bosni i Hercegovini' uskoro u Sarajevu

Najave / DOGAĐAJI

Veliki događaj "Njemačka u Bosni i Hercegovini" uskoro u Sarajevu

Njemačka je jedan od najvažnijih bilateralnih političkih partnera Bosne i Hercegovine i istaknuti prijatelj u oblasti jezika i kulture.

28.11.2016. 13:32 / Izvor: Akta.ba

U Sarajevu će se 8. decembra, u Domu mladih/Skenderija, održati cjelodnevni događaj pod nazivom "Njemačka u Bosni i Hercegovini", koji organizuje Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade SR Njemačke, a u okviru kojeg će njemačke organizacije, firme i brandovi javnosti prezentovati svoj rad i angažman u BiH.

Njemačka je jedan od najvažnijih bilateralnih političkih partnera Bosne i Hercegovine i istaknuti prijatelj u oblasti jezika i kulture. Njemačka Savezna vlada je za obnovu i razvoj Bosne i Hercegovine dosad investirala oko 1 milijardu eura čime su ubraja među najveće strane donatore. Sa godišnjom robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura, također je i najvažniji trgovinski partner te jedan od glavnih investitora u Bosni i Hercegovini. Da je Njemačka u Bosni i Hercegovini mnogo angažovana je velikom broju građana ove zemlje poznato, ali manje je poznato, koliko je taj angažman zapravo raznolik.

Stoga će se njemačke organizacije, koje su prisutne u BiH, udružiti 8. decembra i posjetiocima ovog događaja prezentovati svoje aktivnosti. Pored Predstavništva njemačke privrede u BiH i Njemačke ambasade, posjetioci će imati priliku da se pobliže upoznaju sa radom organizacija GIZ, DAAD, DVV International, Goethe Institut, KFW, sa fondacijama Heinrich Böll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert te nevladinim organizacijama u BiH, koje su podržane od strane Njemačke. Predstavnici ovih organizacija će na svojim štandovima pružati informacije, a okvirni program koji će uskoro biti objavljen, predviđa i prezentacije, diskusije i radionice za posjetioce.  

Među izlagačima na ovom događaju će se naći i neke njemačke firme koje posluju u BiH, kao i njemački brandovi koji su domaćim kupcima poznati zbog svog kvaliteta. Posjetioce očekuje još mnoštvo zanimljivost kao što su auto show, dječiji kutak, tombola, predstavljanje finalista Inovacijske nagrade njemačke privrede i specijalni gost iznenađenja. Događaj će trajati od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.

Održavanje događaja su podržale njemačke kompanije Tvornica cementa Kakanj, Veritas Automotive, Mann+Hummel i ProCredit Bank. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave