Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Federalna vlada prodaje Libijcima dionice Bosnalijeka po cijeni od 36 KM

18.05.2007. 08:23 / Izvor: Investitor

Federalna vlada donijela je odluku o pokretanju procedure za prodaju putem berze državnog kapitala u sarajevskom Bosnalijeku. Postupak privatizacije provest će Agencija za privatizaciju FBiH na Sarajevskoj berzi.

“U pitanju je do deset posto kapitala, tako da će Vlada i ubuduće imati svog člana NO Bosnalijeka. Proteklih dana testirali smo vrijednost dionica ove kompanije i samo je potvrđeno da ona ovisi od političke situacije. Mi ćemo prodati državni kapital po najpovoljnijoj cijeni, no mora se shvatiti da će velika ponuda naših dionica izazvati pad njene vrijednosti, jer berza funkcionira kao pijaca”, kaže federalni ministar industrije Vahid Hećo.

Sadašnji udio Vlade u Bosnalijekovom kapitalu iznosi 28,9 posto. Pošto je Vlada FBiH prihvatila Sporazum o strateškom partnerstvu i zamjeni duga BiH prema Libiji od 12,9 miliona američkih dolara za udio državnog kapitala u Bosnalijeku, uskoro će 9,4 posto dionica ove farmaceutske kompanije dobiti novog vlasnika.

“Libijska strana prihvatila je da svoje dionice neće prodavati u narednih pet godina. Cijena dionice Bosnalijeka, koje se prepuštaju Libiji, iznosi 36 maraka, što je četveromjesečni prosjek njene vrijednosti. U prvom trenutku predstavnici te države nisu htjeli da one budu veće od 14 KM. Ni u kom slučaju nije napravljen štetan ugovor po FBiH, jer i da smo htjeli prodati svoje dionice, njihova sadašnja cijena bi brzo pala”, naglasio je Hećo.

Posredstvom berze, Vlada će uskoro prodati dio svojih dionica u još nekim kompanijama gdje je manjinski vlasnik i gdje nema nikakve prihode od njihovog poslovanja. Prvi na listi je Interšped, a moguć je isti scenario i za Fabriku duhana Sarajevo. Hećo kaže da prije toga mora provjeriti da li FDS eventualno treba potpasti pod najavljeni proces revizije privatizacije ili je sadašnja struktura kapitala definitivna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave