Online Konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju 15. i 16. oktobra

14.10.2020. 14:40 / Izvor: Akta.ba
Online Konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju 15. i 16. oktobra

Manifestacija će okupiti ugledne međunarodne i domaće stručnjake iz raznih oblasti koje definiraju razvoj urbanih i ruralnih sredina, kao i predstavnike vlasti i međunarodnih institucija.

Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BiH/ACE BH) organizuje 2. konferenciju o urbanom planiranju i regionalnom razvoju koja će biti održana 15. i 16. oktobra  u online formatu.

Manifestacija će okupiti ugledne međunarodne i domaće stručnjake iz raznih oblasti koje definiraju razvoj urbanih i ruralnih sredina, kao i predstavnike vlasti i međunarodnih institucija.

Cilj konferencije je uspostavljanje snažnog foruma za svestrani, interaktivni, razvojni ciklus, koji će omogućiti bržu implementaciju strateških, razvojnih, lokalnih, regionalnih i evropskih projekata vezanih za urbano planiranje i regionalni razvoj.

Konferenciju će otvoriti predsjednik UKI BiH Ešref Gačanin, a planirano je da uvodna obraćanja održe pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskiho dnosa BiH Mirza Hujić i viši stručnjak za zaštitu okoliša Svjetske banke Esma Kreso, najavili su iz Udruženja.

Sabina Mujkić iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije govorit će o temi "Budući održivi grad: izazovi interdisciplinarnog liderstva za održivu budućnost".

Carla Jung-König govorit će o temi  "Heidelberg i njegova međunarodna građevinska izložba (IBA), Projektovanje na bazi znanja", Nigel Jollands  o temi "Transformirajući gradovi zapadnog Balkana: Zeleni gradovi EBRD-a", a Ramon Munoz-Raskin o temi "Od vizije do implementacije".

Roland Krebs govori n"Transformacija iz "prostora" u "mjesto" - Integrisani pristupi planiranju prema održivijem i pravednijem gradu.

"Konurbacija - ka novoj teoriji urbane organizacije bez granica" tema je predavanja koje će održati Vlasta Žuljić i Nihad H. Čengić. Bit će govora i o temama "Pejzažno planiranje i oblikovanje u kontekstu prostorno planske dokumentacije", "Principi TOD-a - alat za održivi turizam" te "Istraživanja uloga zelene infrastrukture u suvremenom planiranju grada".

"Planiranje kvaliteta zraka u gradovima" tema je predavanja koje će održati Aleksandar Knežević. Teme o kojima će biti govora su i "Teorija i praksa potaknutog rasta na primjeru Sarajeva", "Izazovi politike urbanog razvoja i njeno sprovođenje u Srbiji", "Kompjuterska simulacija strujanja zraka i rasprostiranja polutanata: nova paradigma urbanog planiranja i projektovanja", "Razvoj sustava Zagreb Urban Analytics system" te "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika".

"Pametni gradovi: koncept pametnih tehnologija u službi ravnomjernog razvoja i kohezionih politika EU" tema je predavanja koje će održati Aleksandar Mastilović. Bit će govora i o temama: "Pametni gradovi i upravljanje vodnim resursima u urbanim sredinama", "Urbane poplave i mjere za njihovo ublažavanje", "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" te "Inovativni energetski projekti nastali kao odgovor na klimatske promjene".

U petakm 16. oktobram Osman Lindov, Adnan Omerhodžić i Dario Bušić održat će predavanje po nazivom"Izazovi implementacije plana održive urbane mobilnosti za područje Sarajeva 2020-2025".

Teme o kojima će biti govora u petak su i "Urbano planiranje i bezbjednost saobraćaja", "Društvo pametne mobilnosti - koliko daleko smo stigli?", te "Obrazovanje kadrova u kontekstu održivosti - utjecaj Erasmus+ projekata na jačanje kapaciteta visokoškolskog obrazovanja zapadnog Balkana".

"Strategija razvoja Kantona Sarajevo" tema je predavanja koje će održati Gordana Memišević. Bit će govora i o temama "Uticaj razvoja urbane infrastrukture na ekonomski rast", "Transformacija gradskog prostora, Upravljanje i stvaranje kvalitetnih javnih prostora", saopćeno je iz UKI BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave