Konferencija u Sarajevu: Solarne elektrane u praksi - Budućnost na Sunce

19.11.2021. 08:20 / Izvor: Akta.ba
konferencija solarna

U Sarajevu će se 24.11.2021., četvrtak, održati konferencija Budućnost na Sunce!, događaj posvećen solarnim elektranama i sistemima.

U Sarajevu će se 24. novemba, srijeda, održati konferencija Budućnost na Sunce!, događaj posvećen solarnim elektranama i sistemima, njihovim specifičnostima, mogućnostima ugradnje i korištenja u kompanijama i domaćinstvima,  i njihovoj važnosti za energetsku održivost kao neizostavnom dijelu tranzicije elektroenergetskog sektora baziranom na obnovljivim izvorima energije, namijenjen privatnim korisnicima i kompanijama. Na cjelodnevnom događanju stručnjaci i stručnjakinje u ovoj oblasti će nastojati odgovoriti na pitanja o solarnim elektranama kao obnovljivim izvorima energije koji nemaju negativan uticaj na okolinu, a dugoročno znače značajno smanjenje troškova stanovništvu i kompanijama i njihovoj, izgledno, važnosti u bliskoj budućnosti za tržišni opstanak SME segmenta. 

Organizatori konferencije, ProCredit Bank BH i Comtrade Distribution, inspirisani promjenama u sferi energetske efikasnosti na globalnom i nacionalnom nivou  a motivisani izvjesnim trenutnim i budućim izazovima za bh. tržište u ovoj oblasti, će na jednom mjestu okupiti stručnjake i stručnjakinje koji će iz više različitih uglova i kroz različite ekspertize govoriti o solarnim elektranama, zakonskim regulativama i modelima finansiranja ovakvih elektrana. 

Lejla Gegić, generalna direktorica Comtrade Distribution, kaže kako je ova kompanija, kao predvodnik i lider u svoj industrijskoj grani, u svoj portfolio uvrstila najsavremenije i najatraktivnije svjetske trendove i globalne inicijative i, ono što je najvažnije, pouzdane proizvode na našem tržištu.

"Kroz događaj Budućnost na Sunce! želimo predstaviti solarne sisteme i mogućnosti koje oni pružaju. Prednosti upotrebe solarnih sistema su zaštita životne sredine od klimatskih promjena, smanjenje eksploatacije resursa fosilnih goriva i sunčeva svjetlost kao neiscrpan izvor energije. Ove su elektrane sigurna i dostupna investicija koja garantuje uštede", pojašnjava Gegić.

Prelazak na obnovljive izvore energije je trend već godinama prisutan u svijetu, a organizatori vjeruju da će zajedničkom saradnjom i u skladu sa ciljevima o održivoj energetskoj efikasnosti, svjetske trendove implementirati i na našem tržištu, te pomoći privrednicima u unapređenju konkurentnosti kroz održavanje cijene električne energije, i omogućiti domaćinstvima dugoročne uštede. 

"ProCredit Bank je posvećena finansiranju, unapređenju konkurentnosti i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora sa posebnom ekspertizom u finansiranju solarnih sistema za vlastite potrebe ili kao komercijalnih investicija. Radi se o investicijama koje su komercijalno isplative i koje dugoročno garantuju cijenu električne energije što je našoj privredi prijeko potrebno, i od čega i domaćinstva koja investiraju mogu imati dugoročnu korist", rekao je povodom konferencije Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank BH i naglasio: "Od ukupnog kreditnog portfolija ProCredit Banke blizu 20% čine krediti za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i druge green kredite. Bez rezerve smo posvećeni unapređenju energetske efikasnosti i energetskoj transformaciji zemlje."

Kroz prezentacije i panel diskusije detaljno će se objasniti prednosti, mogućnosti izrade idejnog plana i tehničke podrške projektima, a eksperti će se staviti na raspolaganje za savjetovanja u vezi sa nabavkom nove opreme i optimizacijom procesa izgradnje i rada elektrane, te za pojašnjenje opcija kreditiranja ovih investicija.

Na panel diskusiji će učestvovat Amina Durmo Trlin (članica Uprave ProCredit Bank BH), Amer Jerlagić (SHPP), Aleksandar Jegdić (RERS) i Armin Đuliman (OIEEK). Prezentaciju „Kako olakšati investiranje u OIE“ će držati Eldar Tunjić (USAID), a o tržištu solarnih panela govorit će Edin Karačić iz Comtrade Distribution. Zakonski okvir za korištenje solarne energije u BiH  u prezentaciji pojašnjava Armin Đuliman (OIEEK), dok o podršci  investicijama u solarne elektrane i obnovljive izvore energije govori Ines Amitović iz  ProCredit Bank BH. Diskusiju će osnažiti i prezentacija "Ulaganje u izgradnju solarnih panela za kompanije", koju će održati Manuela Naessl, šefica Ureda Evropske razvojne banke (EBRD). 

Moderator panela, dr Mirza Kušljugić, Predsjednik UO Centra za održivu energetsku tranziciju ReSET, je podcrtao važnost češćeg i glasnijeg razgovora o ovim temama u javnom diskursu. Kušljugić kaže kako se Bosna i Hercegovina potpisivanjem Pariškog sporazuma o klimi i Sofijske deklaracije politički obavezala priključiti globalnim stremljenjima na smanjenju uticaja čovjekovih aktivnosti na klimatske promjene.

"Ova tema postaje aktuelna i u bh. medijskom prostoru. Postepeno, i u BiH je prihvaćen stav da je dekarbonizacija, odnosno napuštanje korištenja fosilnih goriva, proces koji će se, prije ili kasnije, dogoditi i u našoj zemlji", rekao je dr Kušljugić i pojasnio: "Osnovni izvor energije u dekarbonizovanom energetskom sistemu budućnosti će biti direktno korištenje sunčevog zračenja, posebno u solarnim fotonaponskim elektranama (FE). Velika prednost ove tehnologije je njena modularnost: snage FE mogu biti od nekoliko kW u do reda stotina MW. Stoga je ova tehnologija ključna za procese decentralizacije i demokratizacije elektroenergetskog sektora. Prema nekim procjenama u Evropi u 2050. godini oko 30% energije će se proizvoditi u decentralizovanim/distribuiranim elektranama, većinom u FE. Trenutno u BiH je priključeno oko 40 MW FE. Neke procjene ukazuju da će 2030. godini instalisana snaga FE u BiH iznositi oko 1000 MW. Poželjno bi bilo da značajan dio novih kapaciteta budu distribuirane FE, namijenjene uglavnom za vlastitu potrošnju, koje će biti u vlasništvu građana i bh. kompanija. Ova konferencija obrađuje regulativne, tehničke, ekonomske i političke aspekte očekivane (r)evolucije distribuiranih solarnih elektrana", zaključuje.

Ukoliko ste projektant, proizvođač malih elektrana ili krajnji korisnik zainteresovan za solarnu elektranu i želite čuti više informacija o ovoj temi prijavite se za učešće na ovom događaju putem stranice www.solarna.ba, najkasnije do 22.11.2021. do 17 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave