Okrugli stol "Novi Plan rasta – Mogućnosti za poslovni sektor Zapadnog Balkana"

01.12.2023. 13:12 / Izvor: Akta.ba
VTK BiH

Za zemlje na putu pristupanja EU, bliža povezanost s jedinstvenim tržištem EU donijela bi koristi koje bi mogli izravno osjetiti njihovi građani.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u ime Komorskog investicijskog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB), poziva zainteresirane da sudjeluju na Okruglom stolu na temu: Novi Plan rasta – Mogućnosti za poslovni sektor Zapadnog Balkana koji će se održati u online formatu 5.12.2023. godine s početkom u 14.00  sati.

Europska komisija je 9.11.2023. usvojila Novi Plan rasta za Zapadni Balkan, s izraženom namjerom da unese neke prednosti članstva u regiju prije pristupanja, potičući gospodarski rast i ubrzavajući socio-ekonomsku konvergenciju.

Trenutno, razina i brzina približavanja između partnera Zapadnog Balkana i EU nije zadovoljavajuća – bilo u smislu reformnih procesa ili socio-ekonomske konvergencije – i koči njihov napredak na putu ka EU.

Integracija s jedinstvenim tržištem EU je bila glavni pokretač gospodarskog rasta za sve zemlje koje su pristupile EU.

Za zemlje na putu pristupanja EU, bliža povezanost s jedinstvenim tržištem EU donijela bi koristi koje bi mogli izravno osjetiti njihovi građani.

Pružanje Zapadnom Balkanu više mogućnosti za bolje povezivanje s jedinstvenim tržištem EU cilj je Plana rasta.

S ciljem da se specifičnosti četiri stupa Plana rasta približe tvrtkama iz regije Zapadnog Balkana te raspravi o pitanjima koje konkretne koristi Novi Plan rasta donosi tvrtkama na Zapadnom Balkanu i što tvrtke trebaju učiniti da se prilagode i dobro pripreme za ove prilike, Komorski investicijski forum Zapadnog Balkana (KIF ZB), u suradnji s Europskom komisijom (Glavna uprava za susjednu politiku i pregovore o proširenju – DG NEAR) i Tajništvom CEFTA-e, organizira Okrugli stol na temu: Novi Plan rasta – Mogućnosti za poslovni sektor Zapadnog Balkana.

Okrugli stol je organiziran kao popratni događaj u okviru CEFTA WEEK 2023, a predvodit će ga predstavnici DG NEAR, WBIF-Investicijski okvir za Zapadni Balkan, članovi Upravnog odbora KIF ZB – predsjednici gospodarskih komora iz regije, Tajništva CEFTA-e, RCC (Vijeća za regionalnu suradnju), Tajništva Transportne zajednice i Tajništva Energetske zajednice.

Svoje sudjelovanje trebate prijaviti popunjavanjem Prijavnog obrasca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave