Međunarodni simpozij InTsikt 2013 03. i 04. jula u Tuzli

30.05.2013. 13:14 / Izvor: eKapija.ba
Međunarodni simpozij InTsikt 2013 03. i 04. jula u Tuzli

redavači su eminentni profesori iz ove oblasti sa Univerziteta u Ljubljani, Zagrebu i Trabzonu, te eksperti i istraživači sa instituta i kompanija iz Slovenije, Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Danas je u prostorijama BIT Centra održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen IX IEEE Međunarodni simpozij iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija INTSIKT 2013. koji će se održati u Tuzli 3. i 4. jula/lipanj 2013. godine.

Tradicionalno, Fakultet elektrotehnike u Tuzli i BIT Centar Tuzla, organiziraju Međunarodni simpozij iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija InTsikt. Predavači su eminentni profesori iz ove oblasti sa Univerziteta u Ljubljani, Zagrebu i Trabzonu, te eksperti i istraživači sa instituta i kompanija iz Slovenije, Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Tema ovogodišnjeg Simpozija je 'Telekomunikacijski sistemi u vanrednim situacijama', što je nastavak na prošlogodišnju temu “Telekomunikacije za pametne sisteme”. Vrlo je bitno pratiti trendove u svijetu nauke te smo stoga i ove godine pozvali eminentne profesore iz ove oblasti sa Univerziteta u Ljubljani, Zagrebu i Trabzonu, te eksperte i istraživače sa instituta i kompanija iz Slovenije, Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tokom dva dana trajanja Simpozija, održati će se 14 predavanja", istakao je prof. dr Aljo Mujčić ispred Fakulteta Elektrotehnike Tuzla.

"Simpozij tradicionalno predstavlja mjesto na kojem se sureću akademija i industrija, te razmjenjuju iskustva iz informacijsko - komunikacijeskih tehnologija. Sigurno to je šansa za istraživače iz BiH industrije da steknu nove kontakte, kreiraju nove poslovne mogućnosti, dok mi iz naučne zajednice dobivamo informacije o potrebama industrije. Te informacije su krucijalne za korekcije studijskih programa kako bi adekvatno odgovorili na zahtjeve privrede kao i za usmjeravanje naučno – istraživačkog rada ka većoj aplikativnosti.", rekao je prof. dr Nermin Suljanović, predsjedavajući Organizacionog odbora.

"Sigurno je da je jaka sprega između akademije i industrije neophodna za razvoj frmi, povećavanje njihove konkurentnosti i stvaranje novih radnih mjesta", istakao je Robert Martić, direktor BIT Centra te dodao: “BIT Centar je arena gdje je praktično povezana akademska i poslovna zajednica, a gdje se na rezultatima naučnih istraživanja kreiraju preduzeća i radna mjesta”.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave