Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za razvoj bioekonomije

28.10.2022. 11:06 / Izvor: Akta.ba
Interreg

Na završnoj konferenciji projekta Green CBC Interreg-IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. održanoj u Zagrebu okupljenima su iz predstavljeni izazovi i prilike iz područja razvoja bioekonomije u regiji.

Na završnoj konferenciji projekta Green CBC Interreg-IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. održanoj u Zagrebu okupljenima su iz predstavljeni izazovi i prilike iz područja razvoja bioekonomije u regiji.

Okupljene su pozdravili dr. sc. Tomislav Radoš - potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i održivi razvoj i naglasio je kako ima potencijala za nastavak projekta, Ivan Ambroš – direktor Centra Kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, iz Vinkovaca, zaključio je kako su oni na regionalnoj razini pokazali zajedništvo, veliki angažman i izniman doprinos projektu.  Jasenko Omerćehajić iz Udruženja za razvoj NERDA iz Tuzle, rekao je kako poljoprivredno – prehrambeni i drvnoprerađivački sektor u Bosni i Hercegovini imaju ogroman potencijal za razvoj biokenomije ali su prilično linearni u ovom trenutku, te da kroz buduće projekte trebaju biti zamjenjena cirkularnim poslovnim modelom.  Tako bi se doprinijelo procesu dekarbonizacije i potaknuli obnovljivi izvori energije. Marijana Jovović iz Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis, iz Nikšića Crna Gora, naglasila je da su sudjelovanjem u projektu napravili zdravu osnovu za kreiranje dobrih inicijativa te unaprijedili preduvjete za razvoj. Također se nada da dobiti priliku za  nastavak projekta.

Projekat je predstavio Ivan Škarić, samostalni savjetnik Hrvatske gospodarske komore te naglasio kako jačanje društvenog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz provedbu zajedničkih projekata nema alternativu. Suradnja nudi moguća rješenja u zaštiti okoliša i biološke raznolikosti susjednih zemalja, poboljšanja i prevencije rizika i promicanje održive energije i energetske učinkovitosti. Daje prijedloge iskorištavanja obnovljivih izvora energije s ciljem jačanja energetske učinkovitosti te razvoja turizma regije uz očuvanje kulturne i prirodne baštine.

Na samoj konferenciji predstavljeno je pet projekata koji mogu poslužiti poduzetnicima kao primjer dobre prakse u razvoju novih ideja.

Ana Nikšić-Šarić iz Tera Tehnopolis d.o.o. je predstavila projekat SmartAgriHubs čiji je cilj digitalizirati evropsku poljoprivredu promocijom ekosistema poljoprivrednih inovacija posvećenih izvrsnosti, održivosti i uspjehu. Služi i kao katalizator za inovacije u pametnoj poljoprivredi.

Kako se riješiti korova modernim tehnologija uz to uštedjeti i ne baviti se problemom pronalaska radne snage za taj prilično neatraktivan posao, prezentirao je Marko Sebver iz AGRIblock d.o.o. na primjeru autonomnoog vozila za rješavanje problema korova.

Prof. dr. sc. Vanja Jurišić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavila je projekat GRACE kojem je cilj povećanje proizvodnje novih hibrida miskantusa, visoko energetskog usjeva koji bi, kako mnogi smatraju, trebao postati gorivo budućnosti. Važnost projekta je posebno važna u doba energetske krize.

Konferencija je završila panelom „Razvoj bioekonomije u programskom području“  na kojem su sudionici zaključili da Hrvatska i zemlje u regiji imaju neosporan potencijal i temelje za razvoj bioekonomije.

Kristijan Futač iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, je pojasnio kako se očekuje službena potvrda nastavka projekta. U projektnom razdoblju 2014.-2020. je bilo ukupno 43 projektna partnera iz sve tri države. Za projektno razdoblje 2021.-2027. novost su pametna ulaganja u istraživanje i konkurentno poduzetništvo. Očekuje se da će budući projekti biti finansirani u vrijednosti od 1-1,5 milijuna eura po projektu, dok struktura troškova ostaje ista. Izdvojio je i Small project fund koji bi bio pokrenut u narednih godinu dana što posebno treba biti zanimljivo malim poduzetnicima.

Anita Sever-Koren iz  Ministarstva poljoprivrede, Ravnateljica uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju je dodala da su poslani pozivi institucijama za ulazak u radnu skupinu za  koje je procijenjeno da bi imali interesa za izradu strategije biogospodarstva. Kroz strategiju, na jednome mjestu, obuhvatile bi se sve relevantne teme, kao i znanstveno istraživački dio te kako se možemo povezati i kasnije upravljati razvojem bioekonomije.

Prof.dr.sc. Anita Slavica sa Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, je izjavila  kako  akademska zajednica može doprinijeti realnim projektima i strategijama. Prezentirala je projekat OBZOR, za koji je u 2014. poslan poziv za javno – privatno partnerstvo, tzv. BBIJU, u koji je uloženo 3,7 milijardi eura. Naglasila je da je, nažalost, Hrvatska okarakterizirana kao zemlja  dobavljač sirovina, te da se akademska zajednica se može uključiti kroz suradnju s malim i srednjim poduzetništvom te velikim industrijama. Također je izjavila kako imamo inovacija, ali ih je potrebno pretvoriti u biznis te kako to zemlje poput Amerike i Japana znaju napraviti.

Prof. dr. Midhat Jašić, predstavnik Univerziteta u Tuzli s Tehnološkog fakulteta, rekao je kako BiH ima biološke resurse na kojim se može temeljiti bioekonomija. Slično kao i Hrvatska, prekrivena je 50% šumom, i predstavlja jedan od najznačajnijih bioloških resursa, nakon toga su to poljoprivreda, hemijska industrija, te tekstil iz prirodnih materijala.

Marija Lovrić, direktorica za istraživanje i transfer tehnologije BICRO BIOcentra d.o.o. pojasnila kako je centar potporna institucija koja daje uredski i laboratorijski prostor za razvoj proizvoda i usluga primjerice u farmaceutskoj, kozmetičkoj ili prehrambenoj industriji. Naglasila je i da u Europi ne postoji niti jedan inkubator ovog tipa koji je javan, a opet samoodrživ te povezuje akademsku zajednicu i gospodarstvenike.

Konferencija je završila u pozitivnom ozračju i s nadom u nastavak saradnje na projektima.

Osnovne informacije o projektu:

-       Program: Interreg-IPA CBC Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.
-       Vodeći partner: Hrvatska gospodarska komora
-       Partneri: Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Crne Gore i Udruženje za razvoj Nerda iz Bosne i Hercegovine, Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Hrvatske
-       Ukupna vrijednost projekta: 680.529,23 EUR
-       Trajanje projekta: 1.9.2020. - 31.10.2022.
-       Web stranica projekta: https://www.greencbc.eu 

Više informacija o programu Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. možete pronaći na https://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/

Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti