Globalna konferencija o kliničkim istraživanjima na Jahorini

17.05.2016. 17:21 / Izvor: Akta.ba
Globalna konferencija o kliničkim istraživanjima na Jahorini

Cilj konferencije je da istakne značaj naučno - istraživačkog rada u medicini i  zdravstvu.

Kompanija Roche u Sarajevu je danas održala neformalno  druženje sa novinarima.Ovom prilikom novinari su se upoznaju sa dosadašnjim radom  i budućim planovima na području  kliničkih istraživanja, te važnosti ovog dijela u procesa dovođenja samih inovacija do pacijenata u BiH. 

Neposredan povod druženja je  i  održavanje Globalne konferencije o kliničkim istraživanjima, 25. maja na Jahorini. 

Direktor kompanije Roche dr. Adnan Filipović kazao je kako se na konferenciji očekujemo oko 100 učesnika, kako iz kompanije Roche, tako i predstavnika zdravstvenih i medicinskih institucija iz zemalja okruženja, EU, Istočne Evrope i Bliskog  Istoka.

Također, istaknuto je kako je ovo jedinstven događaj, i činjenica da je Bosna i Hercegovina odabrana kao država domaćin predstavlja veliki značaj za našu zemlju kao i jedinstvenu priliku da se predstavimo široj stručnoj javnosti kao zemlja koja ima znanje i potencijal.

Cilj konferencije je da istakne značaj naučno- istraživačkog rada u medicini i  zdravstvu,  kao i važnost uloge regulatornih zdravstvenih i akademskih institucija u ovom segmentu. 

"Evropa je danas još uvijek uporište za istraživanja. Podsticanje i ulaganje u  klinička istraživanja doprinosi razvoju medicine, što automatski ima pozitivan uticaj ne samo na zdravlje stanovništva, već indirektno i na ekonomski rast. Naime, samo tokom 2010. godine, inovativna farmaceutska industrija je uložila oko 27 milijardi eura u istraživanja i razvoj i time dala značajan doprinos naučnim i kliničkim istraživanjima, te razvoju medicine ali i ekonomije u Evropi." 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave