Sedma Telegroup Infosec konferencija 16. novembra na Jahorini

13.11.2017. 11:59 / Izvor: Akta.ba
Sedma Telegroup Infosec konferencija 16. novembra na Jahorini

Glavne teme ovogodišnje konferencije bit će kako zaštititi svoj biznis, smanjiti bezbjednosne rizike, sačuvati materijalne resurse i reputaciju.

Sedma TeleGroup Infosec konferencija posvećena informacionoj bezbjednosti zemalja zapadnog Balkana održat će se u četvrtak, 16. novembra u hotelu Termag na Jahorini. Uz predavanja eminentnih predavača koji će kroz primjere iz prakse pokazati kako se boriti protiv cyber prijetnji, na konferenciji će učestvovati više od dvije stotine IT stručnjaka iz cijelog regiona.

Glavne teme ovogodišnje konferencije bit će kako zaštititi svoj biznis, smanjiti bezbjednosne rizike, sačuvati materijalne resurse i reputaciju sopstvenog biznisa te kako pravilno reagovati prije, tokom i nakon napada.

Regionalna direktorica marketinga i prodaje kompanije TeleGroup, Diana Gligorijević, istakla je da je konferencija pokrenuta sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbjednosti zapadnog Balkana. 

"Organizacijom Infosec konferencije želimo podržati napore regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbjednosti kao najznačajnijem resursu svake države, kao i o postojanju sve sofisticiranijih prijetnji u cyber prostoru koje mogu ugroziti stabilnost regionalne privrede i društva", navela je Gligorijevićeva te dodala da je neophodno sistemsko uvođenje mehanizama zaštite od cyber kriminala što je zajednička odgovornost državnih struktura i privrede.

"Danas, u vremenu kada su pristup informacijama lakši i brži nego ikad, krucijalno je adekvatno zaštiti povjerljive informacije, kako privatne tako i poslovne, a sve kako ne bi došlo do njihove zloupotrebe i štete za pojedinca, organizaciju ili širu društvenu zajednicu. Vjerujemo da argumentovanom diskusijom možemo uticati na svijest šire javnosti i donosioca odluka i na taj način općenito povećati nivo informacione bezbjednosti u našoj regiji", kazala je Gligorijevićeva te naglasila da je učešće na konferenciji besplatno.

O metodama i tehnikama borbe protiv cyber prijetnji učesnicima konferencije će pored predstavnika kompanije TeleGroup govoriti i predstavnici kompanija Cisco Systems, Check Point, Trend Micro, Symantec i Gemalto. Oni će skrenuti pažnju na činjenicu da danas postoje dvije vrste osoba/kompanija: one koje su napadnute, a toga nisu svjesne, i one koje su svjesne, a nemaju dovoljne mehanizme zaštite.

Informaciona bezbjednost predstavlja skup mjera koje omogućavaju jednom informacionom sistemu zaštitu tajnosti, integriteta, raspoloživosti, autentičnosti i neporjecivosti podataka. Ona podrazumijeva funkcionisanje informacionog sistema kako je predviđeno, kada je predviđeno i pod kontrolom ovlaštenih lica.

BiH i Srbija su u Budimpešti 2001. godine potpisale Konvenciju o cyber kriminalu, ali ni danas nemaju nacionalni tim za kompjuterske incidente, iako su građani, kompanije i institucije izloženi napadima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave