Konferencija

Konferencija o upravljanju otpadom u FBiH 02. oktobra u Zenici

07.08.2019. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Konferencija

Konferencija "Upravljanje otpadom u FBiH - mogućnosti i izazovi" održat će se 02.10.2019. na sajmištu Kamberovića polja.

U periodu od 01. do  05. oktobra 2019. godine održava se 26. Generalni BH Sajam ZEPS.

Kao i do sada, osim izlagačkog dijela, planirano je i održavanje pratećih manifestacija Sajma.

Jedan od takvih sadržaja je konferencija "Upravljanje otpadom u FBiH- mogućnosti i izazovi" koja će se održati 02.10.2019. godine na sajmištu Kamberovića polje.

Pokrovitelj konferencije je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Fokus konferencije će biti usmjeren na ekonomski aspekt upravljanja otpadom, jer je općeprihvaćen stav da sistem upravljanja otpadom nije održiv bez „kružne ekonomije“ u kojoj su javni i privatni sektor nosioci a tržište krajnji regulator cjelokupnog procesa upravljanja.

Osnovni cilj konferencije je da ukaže, da je osim donošenja i primjene odgovarajučih propisa nužna i sistemska finansijska podršku privrednim društvima koja se bave preradom otpada, navode organizatori.

Drugi cilj je ukazati na važnost usvajanja i primjene EU direktiva o upravljanju otpadom.

Konferencija će osigurati forum sastavljen od stručnjaka, predstavnika privrednih društava čija je osnovna djelatnost zbrinjavanje otpada i predstavnika državnih institucija sa svih nivoa, a u cilju razmjene informacija i najboljih raspoloživih tehnologija, kao i praktičnih spoznaja  o trenutnoj situaciji u FBiH u oblasti upravljanja otpadom. 

U radu konferencije će učestvovati i nevladine organizacije / organizacije civilnog društva, koje će prestaviti svoje rezultate istraživanja o stanju kolektivne svijesti građana o selektivnom prikupljanju i odlaganju otpada, saopćili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave