19. Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo - SorS 2008, Holiday Inn, od 11. do 13. juna

04.06.2008. 11:31 / Izvor: eKapija.ba
19. Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo - SorS 2008, Holiday Inn, od 11. do 13. juna

Od 11. do 13. juna/lipnja 2008. godine, u sarajevskom hotelu Holiday Inn, održava se 19. Susret osiguravača i reosiguravača - SorS. Na ovogodišnjem SorS-u se očekuje učešće više od 150 predstavnika osiguravajućih društava iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, kao i nekoliko zemalja Evropske unije. Osim osiguravača, susretima će prisustvovati i predstavnici institucija koje nadziru rad društava za osiguranje te udruženja osiguravajućih društava iz zemalja regiona, saopćeno je iz ureda za odnose s javnošću SorS-a.

U okviru devetnaestog SorS-a, kao i ranijih godina, predviđena je prezentacija stanja na tržištima osiguranja u regionu, te komparacija sektora osiguranja u zemljama i entitetima na teritoriji bivše Jugoslavije. Osnovna tema SorS-a 2008 je «Utjecaj klimatskih promjena na ekonomiju s posebnim osvrtom na osiguranje i reosiguranje", u okviru koje će se održati predavanja "Prirodne opasnosti, opći dio", "Osiguranje prirodnih opasnosti" i "Reosiguranje prirodnih opasnosti". U okviru Susreta održat će se i okrugli stolovi na teme «Reosiguranje" i "Bankoosiguranje i ostali granični proizvodi".

Historijat SorS-a

Prvi Susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. godine u Splitu, da bi već 1981 godine, uz isti naziv, susret održan u Sarajevu gdje je SorS održavan sve do 1990. godine. Nakon rata, SorS je obnovljen 2000. godine kroz angažman čelnih ljudi iz osiguravajućih i reosiguravajućih kuća u regiji. U martu 2006. godine osnovano je Udruženje društava za osiguranje SorS, sa sjedištem u Sarajevu. Neke od zadaća Udruženja su unapređivanje i razvoj osiguranja uz primjenu savremenih tehnoloških i tehničkih dostignuća, razmjena iskustava među članovima i promoviranje osiguranja tokom održavanja SorS-a te rad na međusobnom povezivanju članova s ciljem što bolje organizacije SorS-a., navodi se u saopćenju.

Upravni odbor ovog Udruženja čine predstavnici 14 društava: Bosna Reosiguranje, Sarajevo-osiguranje i Triglav BH osiguranje iz Bosne i Hercegovine, Croatia Lloyd, Croatia osiguranje, Euroherc osiguranje i Inženjerski biro iz Hrvatske, DDOR, Dunav osiguranje i Dunav RE iz Srbije, Lovćen osiguranje iz Crne Gore, Osiguratelna polisa iz Makedonije te Pozavarovalnica Sava RE i Zavarovalnica Triglav iz Slovenije. Generalni sekretar Udruženja je Damir Lačević, direktor Bosna Reosiguranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave