CETEOR: "III Savjetovanje o energetici u BiH, sa međunarodnim učešćem", od 28. – 30. septembra 2011. godine u Neumu

03.06.2011. 13:31 / Izvor: eKapija.ba
CETEOR: 'III Savjetovanje o energetici u BiH, sa međunarodnim učešćem', od 28. – 30. septembra 2011. godine u Neumu

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije su teme koje su danas jako aktuelne kako u Bosni i Hercegovini tako i šire. Međutim, često je veoma teško doći do relevantnih informacija o važećoj zakonskoj legislativi, tehničkim i tehnološkim rješenjima, aktuelnim projektima, mogućnostima finansiranja projekata itd. iz ovih oblasti. Generalno proizlazi zaključak da je broj skupova na kojim je moguće razmjeniti informacije ovog tipa u Bosni i Hercegovini mali.

Tradicionalno, treće po redu Savjetovanje o energetici u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim učešćem, u organizaciji CETEOR d.o.o. iz Sarajeva, na temu energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, biće održano u periodu od 28. – 30. septembra 2011. godine u Neumu. Cilj III Savjetovanja je da se posveti više pažnje temi efikasnog korištenja energije – organizacionim, prostornim, tehničkim, ekonomskim i drugim aspektima fenomena energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Okupljanjem svih zainteresiranih strana za oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije na jednom mjestu stvoriće se prostor za razmjenu informacija, stvaranje novih poslovnih ideja i razvoj partnerstava i projekata.

Među ostalim, neke od tema Savjetovanja će biti :

  • Održiva energija
  • Energestka efikasnost u sektoru zgradarstva
  • Međunarodni projekti energetske efikasnost i obnovljivih izvora energije u BiH
  • Energetska efikasnosti i obnovljivi izvori energije u industrijskom sektoru
  • Finansiranje i potsticaji projekata energetke efikasnosti i obnovljivih izvora energije u BiH
  • Iskorištenje bio mase u BiH
  • Projekti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u sektoru daljinskog grijanja grijanja
  • Upravljanje energijom u lokalnim zajednicama
  • Razvoj elektroenergetskog sektora u BiH i mogućnost korištenja CDM potsticaja
  • Prezentacija projekata/aktivnosti NVO u BiH

U prethodna dva Savjetovanja učesnici su bili kako iz Bosne i Hercegovine i regije, tako i iz cijele EU. U radu Savjetovanja aktivno su učestvovali predstavnici međunarodnih organizacija i međunarodnih finansijskih institucija, zatim predstavnici međunarodnih i lokalnih proizvođača opreme i materijala, te istaknuti regionalni eksperti iz pojedinih stručnih oblasti.

Očekuje se da će Savjetovanje i ovaj put okupiti menadžere i stručnjake iz preduzeća koja se bave energijskom efikasnošću, obnovljivim izvorima energije i komunalnom energetikom, nevladine organizacije, stručnjake sa univerziteta, naučnike, stručne organizacije, konsalting firme, predstavnike ministarstava zaduženih za komunalne poslove, energiju i zaštitu okoline, te proizvođače opreme i građevinskih materijala iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Općina Neum, na čelu sa Načelnikom općine Živkom Matuškom, također je pokazala jak interes za organizaciju i održavanje ovog trećeg po redu Savjetovanja o energetici u BiH. Imajući u vidu dugogodišnje iskustvo CETEOR-a u organizovanju ovakvih i sličnih skupova, do sada ispoljeni interes učesnika, te podršku lokalnih vlasti i partnera, bez sumnje je da će i III Savjetovanje u potpunosti ispuniti očekivanja svih zainteresiranih subjekata.

Sve dodatne informacije vezane za III Savjetovanje, ali i druge informacije iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, mehanizma čistog razvoja (CDM) i druge, možete pronaći na internet stranici CETEOR-a www.ceteor.ba, ili direktno putem e- maila ekavazovic@ceteor.ba, ili putem kontakt telefona na 033/ 56 35 82.



klikni za PDF fajl

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave