5. Međunarodna gasna konferencija regiona jugoistočne Evrope, od 27. do 29. februara u Sarajevu

25.01.2012. 14:22 / Izvor: Fena
5. Međunarodna gasna konferencija regiona jugoistočne Evrope, od 27. do 29. februara u Sarajevu

Sarajevo će početkom februara biti domaćin jednog od ovogodišnjih najreferentnijih međunarodnih skupova eksperata za gas. Riječ je o 5. Međunarodnoj gasnoj konferenciji regiona jugoistočne Evrope koja će biti održana od 27. do 29. februara.

Na skupu će biti govora o prirodnom gasu u svjetlu novih intencija na energetskom tržištu, odnosno rastu uloge prirodnog gasa na energetskom tržištu jugoistočne Evrope kroz primjenu novih tehnologija i u sinergiji sa obnovljivim izvorima energije, a u uslovima smanjenja uloge nuklearne energije na evropskoj i svjetskoj energetskoj sceni te o mnogim strateškim pitanjima koja se vežu za razvoj gasnog sektora u regionu jugoistočne Evrope.

Konferencija će biti održana pod pokroviteljstvom Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, uz podršku Međunarodne gasne unije (IGU).

Podršku u organiziranju konferencije dali su Njemačko stručno udruženje za gas i vodu (DVGW), Udruženje za gas u BiH (GASBiH), Srbijagas (Srbija), Ugetam (Turska), Plinacro (Hrvatska) i Ingas (Makedonija).

Za konferenciju je prijavljeno 57 referata iz 15 zemalja - Njemačke, Mađarske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Grčke, Crne Gore, Turske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Danske, BiH, kao i iz svjetskih, evropskih i domaćih institucija (IGU Sekretarijat Energetske Zajednice; GIZ, Mašinski fakultet Sarajevo) te iz gasnih kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave