Od 15. do 22. septembra

Festival arhitekture bit će održan u septembru a tema je "Olimpijska ahitektura"

22.07.2023. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Festival arhitekture

Festival arhitekture u Bosni i Hercegovini „Dani arhitekture“ bit će održan od 15. do 22.septembra u Sarajevu, a tema je 'Olimpijska arhitektura'.

Festival arhitekture u Bosni i Hercegovini "Dani arhitekture" bit će održan od 15. do 22. septembra u Sarajevu, a tema je 'Olimpijska arhitektura'.

Festival će otvoriti kuratori Hubert Klumpner iz Austrije i Michael Walczak iz Poljske, a na glavnoj sceni kina Meeting point smjenjivat će se arhitekte predavači iz Španije, Norveške, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Njemačke, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Francuske i Italije.

Pored predavanja renomiranih arhitekata iz cijelog svijeta, "Dani arhitekture" će ove godine obilovati mnogobrojnim izložbama, panelima, stručnim okupljanjima i filmovima koji će privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Predavači i gosti će istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a sa osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine.

Festival će biti održan na lokacijama: Historijski muzej, Olimpijski muzej, Umjetnička galerija, Galerija Manifesto, Urban design studio i Austrijska kuća.

Kako su organizatori najavili, bit će predstavljen i prvi arhitektonski vodič kroz Sarajevo, u izdanju berlinske DOM Publishers izdavačke kuće. Na taj način, i Sarajevo se pridružuje gradovima na arhitektonskoj mapi svijeta, te na potpuno novi način predstavlja arhitekturu grada, kako posjetiocima, tako i građanima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave