Povijesni trenutak za tržište kapitala: Počelo uvezivanje Sarajevske, Banjalučke i Montenegro burze

19.10.2012. 17:32 / Izvor: eKapija.ba
Povijesni trenutak za tržište kapitala: Počelo uvezivanje Sarajevske, Banjalučke i Montenegro burze

Današnjim potpisivanjem sporazuma o zajedničkoj platformi za trgovanje Sarajevska, Banjalučka i Montenegro burza okrenule su novu stranicu u razvoju tržišta kapitala na ovom prostoru.

Neki bi ovaj potez nazvali i povijesnim. Naime, iako je godinama postojala ideja o uvezivanju tržišta zemalja sa prostora bivše Jugoslavije to se zbog različitih okolnosti nije dogodilo. Tri, uvjetno kazano, male burze sa ovih prostora, odlučile su ne čekati nikoga i učiniti prvi korak koji će ih omogućiti privlačenje stranih investitora.

Direktor Sarajevske burze (SASE) Tarik Kurbegović prlikom današnjeg potpisivanja sporazuma kazao je da je glavna svrha platforme povezati tržišta kapitala kako bi se povećala ozbiljnost koja je jedna od najvažnijih stvari za tržište a samim time otvoriti mogućnost da budu atraktivniji za strane investitore.

Platformu planiraju osposobiti u roku od godinu dana. "Ovo što mi radimo sada je najteži korak. Svako dalje proširivanje će biti stvar konfiguracije i daljnjeg razvoja. Nadamo se da će se druge burze iz regije nakon ovoga pridružiti nama", rekao je Kurbegović.

Ovim je, prema mišljenju direktora Banjalučke burze (BLSE) Milana Božića, počela i ozbiljnija suradnja između tri berze. "Trebamo brokerima stvoriti platformu koja će omogućiti ovo povezivanje. Rješenja nisu nimalo jednostavna. Podsjećam da su neke azijske zemlje radile na tome nekoliko godina, ali za nas ne postoji drugi put", navodi direktor BLSE-a.

Ovim povezivanjem, kaže, žele zadržati razvoj svakog od tržišta koje sudjeluje u ovom projektu a da pri tome iskoristiti svu sinergiju koja proizilazi iz samog povezivanja.

Ovdje nije riječ samo o tehnološkoj suradnji, iako je ona najvažniji aspekt. Radit će se i na edukaciji, organizaciji zajedničkih konferencija i sl.

Direktor Montenegro burze Gojko Maksimović naglasio je kako ove tri burze rade na istom softveru, za razliku od drugih burzi u regiji, što je bila olakšavajuća okolnost za uvezivanje. Također, je dodao da sve tri burze koje se uvezuju imaju odlučnost i novac da ulažu u buduće razvojne projekte.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave