Prijavite se na vrijeme i iskoristite popust! Kurs Linux LPIC-1

06.09.2019. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Prijavite se na vrijeme i iskoristite popust! Kurs Linux LPIC-1

Cilj ovog kursa u trajanju od 5 dana je da pripremi polaznike za administraciju Linux sistema koristeći komandnu liniju te za polaganje testa za LPIC-101.

Poštovani prijatelji i partneri Logosoft Edukacije,

naredni period je rezervisan za fantastični kurs predavača Vedrana Ljubovića:

Linux - LPIC-1

Datum: 23.09.2019.

Cijena: 850,00 KM + PDV

Rok za prijavu: 20.09.2019. godine

SPECIJALNA POGODNOST: Za prijave do 09. septembra ostvarite popust od 10% na cijenu kursa.

Za kompanije koje prijave više od jednog uposlenika odobravamo ukupni popust od 12% (popusti se ne zbrajaju).

 

Opis kursa

Cilj ovog kursa u trajanju od 5 dana je da pripremi polaznike za administraciju Linux sistema koristeći komandnu liniju te za polaganje testa za LPIC-101. Kurs će vas upoznati sa instalacijom Linux sistema, različitim tipovima Linux distribucija. Osnovni način instalacije koji će se obrađivati na kursu je VMWare guest OS te će biti demonstrirana instalacija direktno na hardver. Polaznici će učiti detaljno o različitim tipovima instalacije, particionisanju, boot procesu, specifičnostima UEFI. Nakon toga, tematika kursa prelazi na administraciju sistema iz komandne linije. Polaznici će najprije učiti o osnovnim komandama kao što je kretanje kroz direktorije, kreiranje datoteka i slično. Radiće se upotreba vi editora iz komandne linije te će se ukratko upoznati sa nekoliko drugih editora.

Upoznat će se detaljno sa hijerarhijom direktorija pod Linuxom (FSH). Bit će pokazano na koji način se može efikasno administrirati udaljeni Linux serveri kroz SSH protokol koristeći alate kao što je Putty. Upoznat će se sa administrativnim zadacima dostupnim "root" korisniku kao što je konfigurisanje mrežnih interfejsa, kontrola procesa, pokretanje i zaustavljanje servisa, kontrola hardvera (fsck, particionisanje) te podrška za različite tipove perifernih uređaja (pristup eksternim medijima - CD, USB, podrška za printere itd).

 

Više informacija o kursu OVDJE 

 

Predavač

Kurs će održati predavač Vedran Ljubović.

Vedran Ljubović je docent na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Ima 20 godina iskustva u radu sa Linux operativnim sistemom te je jedan od osnivača i višegodišnji predsjednik Udruženja Linux korisnika u BiH. Od 2003. godine sudjeluje u organizaciji kurseva Linuxa od najosnovnijeg korištenja do naprednih kurseva Linux sistemske administracije.

 

Napomena: Logosoft zadržava pravo promjene termina održavanja kursa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave