Poziv na webinar "Mogućnosti za rast u BiH u vremenu Covid-19"

24.06.2020. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Poziv na webinar 'Mogućnosti za rast u BiH u vremenu Covid-19'

Pandemija virusa Covid-19 predstavlja za Zapadni Balkan izazove bez presjedana.

Pandemija virusa Covid-19 predstavlja za Zapadni Balkan izazove bez presjedana. Na izvoz u cijeloj regiji utjecala je smanjena potražnja, kao i poremećaji u lancima vrijednosti. Obustava ulaganja u ekonomije na Zapadnom Balkanu mogla bi spriječiti rast i negativno utjecati na otvaranje novih radnih mjesta i tehnološki napredak. Dok vlade u regionu ponovo otvaraju svoje ekonomije, vrijeme je da gledamo ka aktivnostima potrebnim za ublažavanje izazova koji su pred nama i iskoristimo sve mogućnosti za rast.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine sa zadovoljstvom vas pozivaju na webinar pod nazivom “Mogućnosti za rast u Bosni i Hercegovini u vremenu Covid-19” koji će se održati u utorak, 30. juna od 10:00 do 12:00 (CET).

Webinar će se fokusirati na neiskorišteni potencijal za sofisticiranje izvoza i mogućnosti ulaganja u strateške sektore Zapadnog Balkana, a posebno ekonomiju Bosne i Hercegovine. Okupljajući strane investitore, domaće kompanije, predstavnike vlada i stručnjake iz OECD-a, diskusija namjerava osvijetliti načine podržvanja preduzeća u jačanju proizvodnje i dostizanja stranih tržišta kao načina za prevladavanje trenutne krize.

Webinar će se odvijati putem Zoom-a i potrebna je prethodna registracija putem linka. Nakon registracije, dobit ćete potvrdni email koji sadrži podatke o pridruživanju sastanku. Ako ne primite ovaj email, molimo obratite se na Jaroslaw.MROWIEC@oecd.org i Camille.HEWITT@oecd.org.

AGENDA

10:00-10:10 Uvod
                      Gđa. Marzena Kisielewska, Šefica OECD-ovog Odeljenja za Jugositočnu Evropu

10:10-10:30 Prezentacija OECD-ovog izvještaja “Globalna Jugoistočna Evropa: oslobađanje transformacijskog potencijala za rast na zapadnom Balkanu” (pogledajte video, preuzmite publikaciju)*
                      Gđa. Anita Richter, Viša Analitičarka, Odeljenje OECD-a za Jugositočnu Evropu

10:30-10:45 Utjecaj Covid-19 na poslovanje u Bosni i Hercegovini
                      G. Vjekoslav Vuković, Predsjednik, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine

10:45-11:30 Pristupi uspješnoj privlačnosti investicija, promociji izvoza i ekonomskoj integraciji u vijeme Covid-19
                     Selma Bradarić, MEDENA COMMERCE d.o.o., Tešanj
                     Saldin Herac, Progresys Management & Engineering
                     Vedad Halilović, AS HOLDING d.o.o.
                     Predstavnik Mnistarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (tbc)

11:30-11:55 Pitanja i odgovori

11:55-12:00 Zaključak

*OECD je objavio publikaciju “Globalna Jugoistočna Evropa: Oslobađanje transformacionog potencijala za rast na zapadnom Balkanu” na konferenciji visokog nivoa OECD-a u Poljskoj, koja je održana tokom samita o Zapadnom Balkanu u Poznanju u julu 2019. Izvještaj predstavlja izvozne proizvode i sektore koji su ključni za industrijsku ekspanziju i sofisticiranje izvoza. Na temelju rezultata samita u Poznanju, ovaj događaj prebacuje diskusiju na regiju zapadnog Balkana, uključivanjem lokalnih partnera i stručnjaka koji će biti u stanju da ukažu na glavne tačke zabrinutosti, pružajući prijedloge i raspravljajući o budućim putevima ekonomskog razvoja s relevantnim kreatorima politika, predstavnicima OECD-a i ostalim akterima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave