Seminar na temu "Elektronska platform za uspostavu Sistema FUK"

03.11.2020. 15:54 / Izvor: Akta.ba
Seminar na temu 'Elektronska platform za uspostavu Sistema FUK'

Unosom osnovnih podataka iz internih dokumenata generišu se Mapa procesa i Registar rizika.

Agencija za poslovno savjetovanje i edukaciju FMC Sarajevo održat će dana 05.11.2020. godine seminar na temu "Elektronska platform za uspostavu Sistema FUK”.

Uz uvodno predavanje na temu toka aktivnosti koje je nužno provesti pri uspostavi Sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) prezentirat će Elektronsku platformu za uspostavu i upravljanje sistemom finansijskog upravljanja i kontrole(FUK).

Dakle, naglasak je na uspostavi Sistema FUK. Unosom osnovnih podataka iz internih dokumenata generišu se Mapa procesa i Registar rizika. Ne radi se o aplikaciji za izvještavanje o sistemu FUK.

Elektronska platform za FUK usaglašena je sa zakonskim aktima iz oblasti finansijskog upravljanja i kontrole koja su usvojena na nivou cijele BiH. Zemlje u statusu kandidata za članstvo u EU, kao zemlje potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU uz pomoć dostupnih fondova finansiraju i realiziraju softver za automatizaciju izvještavanja o FUK sa svim elementima COSO modela internh kontrola.

Agencija FMC je razvila elektronsku platform prvenstveno zbog našeg olakšanog rada pri pružanju konsultantskih usluga, a time pružila mogućnost da zainteresirane institucije koriste istu kao alat za jednostavnu uspostavu sistema FUK koja obuhvata izradu Mape procesa kao vrlo zahtjevnog internog dokumenta i Registra rizika.

"Vjerujemo da će naša stručnost I prepoznatljiv rad na implementaciji,odnosno uspostavi Sistema FUK o čemu mogu posvjedočiti naše reference biti opredjeljenje I drugim zainteresiranim stranama za uspostavljanje saradnje pri uspostavi Sistema FUK. Na području Bosne i Hercegovine predstavljajamo prepoznatljivu i respektabilnu agenciju. Naši stručni kadrovi bili su angažirani na projektima uspostave sistema FUK u Parlamentarnoj skupštini BiH, Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH, Sudskoj policiji FBiH, Fondu za zaštitu okoliša, desetine ministarstava, jedinica lokalne samouprave i javnih poduzeća", kazali su iz agencije FMC.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave