FMC Sarajevo uspostavio sistem FUK u Bolnici za plućne bolesti i TBC Travnik

06.07.2022. 09:26 / Izvor: Akta.ba
FMC

Menadžmet JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik ukazao je povjerenje Agenciji za poslovno savjetovanje i edukaciju "FMC" Sarajevo pruži konsultantske usluge pri uspostavi sistema FUK.

Menadžmet JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik ukazao je povjerenje Agenciji za poslovno savjetovanje i edukaciju "FMC" Sarajevo da slijedom potpisanog ugovora pruži konsultantske usluge pri uspostavi sistema finansijskog upravljanja i kontrole(FUK).

"Saradnja je realizirana na obostrano zadovoljstvo.Tim konsultanata Agencije FMC Sarajevo imao je odličnu saradnju sa imenovanim timom za FUK na čelu sa Koordinatorom za FUK koji su nakon edukcije iz oblasti sistema FUK, aktivno učestvovali u izradi dokumentacije. Dana 05.07.2022. zapisnički je izvršena primopredaja Mape procesa, Registra rizika i Strategije upravljanja rizicima", kazali su iz FMC-a.

Uspostava sistema FUK realizirana je korištenjem Elektronske platforme za uspostavu i upravljanje sistemom finansijskog upravljanja i kontrole koja predstavlja zaštićeno intelektualno vlasništvo Agencije FMC Sarajevo.

Elektronska platforma za FUK pruža mogućnost automatskog generiranja dokumenata unosom zakonom propisanih parametara koji čine obrasce procesa i procedura uz vrlo važnu napomenu da se uz iste izrađuje dijagram toka aktivnosti koji je obavezujući dio pri izvještavanju putem PIFC aplikacije koju Federalno ministarstvo finansija – CHJ (Centralna harmonizacijska jedinica) dostavlja svim zakonskim obveznicima uspostave sistema FUK u cilju izvještavanja o funkcioniranju istog. Na osnovu unesenih parametara vezanih za utvrđene rizike u poslovnim procesima, automatski se generiše i Registar rizika putem kojeg se vrši procjena rizika.

Agencija za poslovno savjetovanje i edukaciju "FMC" Sarajevo na području Bosne i Hercegovine predstavljaprepoznatljivu i respektabilnu agenciju iz oblasti pružanja usluga pri uspostavi sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK).

"Naši stručni kadrovi bili su angažirani na projektima uspostave sistema FUK u Parlamentarnoj skupštini BiH, Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH, desetinama ministarstava, jedinicama lokalne samouprave i javnim poduzećima. Uspostavu sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) radimo u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima na nivou institucije, a koji predstavljaju osnov za mapiranje i realizaciju poslovnih procesa i procedura zadovoljavanjem strukture poslovnog procesa koja podrazumijeva izradu Obrasca procesa, Obrasca procedure i Dijagrama toka aktivnosti. Na osnovu uspostavljene Mape procesa, odnosno utvrđenih rizika u poslovnim procesima, pristupa se izradi Registra rizika i Strategije upravljanja rizicima", naglasili su.

 

 

              

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti