Novi webinar kompanije B4B obrađuje nekoliko aktuelnih tema

25.01.2021. 13:31 / Izvor: Akta.ba
Novi webinar kompanije B4B obrađuje nekoliko aktuelnih tema

B4B webinar je zakazan za 11.02.2021. sa početkom u 10 časova i to putem Zoom platforme.

Kompanija B4B za vas sprema izuzetno kvalitetan webinar na kom ćemo pričati o brojnim temama iz svijeta indirektnog oporezivanja. Webinar dolazi u trenutku kada kreće obavezna predaja fajlova iz poslovnih knjiga obveznika prema UINO. Sam ovaj process izaziva veliki broj pitanja kod naših klijenata i poreskih obveznika.

"Našim klijentima smo razjasnili sve nedoumice kroz redovne konsultantske sastanke, a sada organizujemo i webinar kako bi odgovori na sva pitanja i nejasnoće bili dostupni i široj poslovnoj zajednici", kazali su.

 

B4B webinar je zakazan za 11.02.2021. sa početkom u 10 časova i to putem Zoom platforme. Osnovne teme kojima ćemo se baviti i pitanja na koja dajemo odgovore su:

PRIJAVA ZA SEMINAR https://www.b4b.systems/

 

1. PODNOŠENJE ELEKTRONSKOG KUF-a I KIF-a

- pravilno popunjavanje KUF-a i KIF-a (šta se unosi, a šta ne);

- određivanje tipova dokumenata;

- šta ako ne možete obezbjediti zahtjevane formate;

- šta ako ne dostavite KUF i KIF u propisanom roku

- šta ako je podnijeti fajl tehnički ispravan, a neke podnijete informacije nisu u skladu sa tumačenjima UIO?

- evidencije o uvozu/izvozu - zahtjevi UINO - povezivanje sa JCI (prikaz različitih primjera od strane predstavnika UIO);

- naknadne ispravke KUF-a i KIF-a koji su već dostavljeni UIO;

- evidentiranje ino usluga, knjižnih odobrenja i datih/primljenih avansa

 

2. ŠTA UVOĐENJE NOVOG NCTS SOFTVERA ZNAČI ZA ŠPEDITERE

- uvođenje Novog kompjuteriziranog provoznog postupka (NCTS)

- da li su špediteri obavezni izdavati dvije fakture (jednu za usluge koje su ušle u carinsku osnovicu, i drugu za ostale usluge)?

- prelazak na „carinjenje bez papira“ ;

- elektronsko ovjeravanje carinskih prijava

- ubrzanje i smanjenje troškova carinskih procedura.

 

3. KAKO OSTVARITI POVRAT PDV-A ZA STRANE PORESKE OBVEZNIKE

- Uputstvo o provođenju postupka povrata poreza na dodatu vrijednost stranim poreskim obveznicima koje je objavljeno u Službenom glasniku BiH, broj: 78/20

 

4. UVOĐENJE I IZDAVANJE DIGITALNOG KVALIFIKOVANOG POTPISA

- obveznici posjedovanja digitalnog potpisa;

- podnošenje zahtjeva UINO za dobijanje digitalnog potpisa;

 

Na sva ova pitanja i dileme imamo spremne odgovore koje će vam ponuditi panelisti koji imaju bogato iskustvo i direktno su bili uključeni u kreiranje pravilnika ili razvoj softvera o kom će biti riječi

Muharem MAŠINOVIĆ

Dipl. ekonomista sa dugogodišnjim iskustvom u radu u UIO BIH. gdje je dugo vremena obavljao funkciju šefa Grupe za Reviziju i kontrolu u sjedištu UIO u Banjaluci. Trenutno obavlja funkciju pomoćnika direktora UIO na mjestu šefa Sektora za poreze.

mr Milica VIDOVIĆ

Zaposlena u UIO na poziciji šefa Odsjeka za obradu poreskih prijava. Magistar ekonomskih nauka i doktorant na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. Autor više naučnih radova iz oblasti ekonomije, te učesnik brojnih konferencija.

Maja ROBOVIĆ

Diplomirani ekonomista, zaposlena u kompaniji LANACO na poziciji vodećeg biznis analitičara za poreske sistema. Radila na razvoju novog poreskog softvera za UIO, kao i na funkcionalnostima vezanim za elektronsko podnošenje KUF-a i KIF-a.

 

EKUF/EKIF APLIKACIJA KOJA JE PRAVO RJEŠENJE ZA VAS!

Motivisani svim Vašim pozivima i mailovima u kojima ste nas pitali da preporučimo neko rješenje koje postoji na tržištu, a služi za unos knjiga faktura, odlučili smo da sami pokušavamo da Vam pomognemo. Naša znanja iz domena finansijskog sektora smo udružili sa ljudima koji imaju sjajne programerske vještine, i kao rezultat smo dobili vlastitu aplikaciju za koju smo sigurni da će zadovoljiti Vaše potrebe za evidentiranjem faktura.

Za svega 5 KM mjesečno po jednoj firmi, dobijate pristup našoj aplikaciji za vođenje KIF-a i KUF-a. Aplikacija je razvijana da zadovolji sve potrebe pravilnika koji je usvojila UIO, a koji se tiče obaveze podnošenja poslovnih knjiga u vidu .csv fajlova za eIsporuke i eNabavke.

Imajući u vidu svu kompleksnost trenutne situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, donijeli smo odluku da na tržište izađemo sa ovom cijenom naše web aplikacije i ona će važiti za cijelu 2021. godinu.

Svima koji se prijave na naš webinar odobravamo popust od 20% na godišnju pretplatu na aplikaciju.

Naša aplikacija Vam osim unosa faktura nudi i mogućnost izvoza u .csv fajlove za import na ePortal UIO. Time su zaokružene dvije suštinske stvari u kojima ova aplikacija treba da Vam najviše pomogne. Fajl dobijen izvozom je usklađen sa formatom koji je propisala UIO i može se odmah podnijeti na ePortalu UIO.

Pretplata se plaća na godišnjem nivou, a svi koji žele da testiraju našu aplikaciju mogu to da učine registracijom za aplikaciju, čime će dobiti besplatni testni period u trajanju od 10 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave