Pravilno popunite krajnju potrošnju u PDV prijavi, kao i eKUF i eKIF

23.03.2021. 10:16 / Izvor: Akta.ba
Pravilno popunite krajnju potrošnju u PDV prijavi, kao i eKUF i eKIF

Kompanija B4B najavljuje održavanje još jednog kvalitetnog webinara koji se bavi aktuelnim temama ovaj put iz svijeta indirektnih poreza.

Kompanija B4B najavljuje održavanje još jednog kvalitetnog webinara koji se bavi aktuelnim temama ovaj put iz svijeta indirektnih poreza. Glavne teme webinara će biti evidencija krajnje potrošnje u PDV prijavi i proces podnošenja elektronskih evidencija i najčešći problemi koji prate ovaj proces.

"Vodeći računa o interesima naših redovnih klijenata i problema sa kojima se suočavaju, imali smo zadatak da  istražimo ova pitanja. No, kada smo vidjeli koliko poziva i emailova dobijemo sa pitanjima o eKUF-u i eKIF-u, a pogotovo o krajnjoj potrošnji, shvatili smo da poreski obveznici imaju veliki broj nedoumica po ovim temama. Naš webinar je tu sa ciljem da ih otkloni.", kazali su iz kompanije B4B.

Poreski obveznici i računovođe se često susreću sa problemom ispravnog popunjavanja pojedinih polja PDV prijave, pa tako i polja koja se odnose na krajnju potrošnju, zbog čega ćemo na ovom webinaru imajući u vidu aktuelnost i značaj problematike, pitanje ispravnog popunjavanja podataka o krajnjoj potrošnji u PDV prijavi detaljno razjasniti.

Na ovom webinaru ćemo detaljno, kroz veliki broj primjera, razjasniti šta je to krajnja potrošnja i kako se ona evidentira u odgovarajuća polja PDV prijave, te kakva je praksa UIO kada je u pitanju kontrola podataka o krajnjoj potrošnji i kakve su posljedice po poreske obveznike u slučaju pogrešnog popunjavanja podataka o krajnjoj potrošnji na PDV prijavi. Praktično ćemo prikazati i objasniti značaj upozorenja, koje ePortal UIO signalizira poreskim obveznicima, svaki put kada u PDV prijavi unesu određenu nelogičnost, u trenutku kad popunjavaju, validiraju i podnose PDV prijavu te ukazati im na put prema ispravnom popunjavanju i podnošenju PDV prijave.

B4B webinar je zakazan za 14.04.2021. sa početkom u 10 časova i to putem Zoom platforme. Iskoristite promotivnu cijenu kotizacije do 31.03. Na webinar se možete prijaviti putem linka dok više informacija o webinaru možete naći na linku.

Iz B4B su najavili da će njihovi panelisti dati odgovore na brojna pitanja, između ostalih i :

Šta je to krajnja potrošnja i koje su glavne smjernice za određivanje mjesta krajnje potrošnje i pravilno popunjavanje PDV prijave?

Koje su glavne razlike i specifičnosti za određivanje mjesta krajnje potrošnje za promet dobara i promet usluga?

Kakve su sanckije za poreske obveznike koji pogrešno popune polja krajnje potrošnje na PDV prijavi?

Na koji način poreski obveznici mogu ispraviti grešku kod popunjavanja krajnje potrošnje?

Kako UIO identifikuje rizične obveznike koji su pogrešno popunili krajnju potrošnju i kako UIO vrši kontrole kod ovih obveznika?

Kako da pravilno popunimo polja krajnje potrošnje kod usluga koje obavljamo kupcima iz inostranstva (usluga rada dizalicom ino licu, usluga prevoza, usluga izrade elaborata...), a koje podliježu oporezivanju u BiH, i za koje smo ispostavili fakturu ino-kupcu sa obračunatim PDV-om?

Kako da odredimo mjesto krajnje potrošnje za izvođenje građevinskih radova za neobveznika (istovremeno imamo i promet i dobara i usluge) u slučaju da radimo asfaltiranje za fizičko lice (fakturišemo ugrađeni materijal (dobro) i uslugu naših kamiona, radnika i sl.). Obveznik koji pruža ovu uslugu ima sjedište u Federaciji BiH, a fizičko lice (neobveznik PDV-a) za kojeg vršimo ovu uslugu je u Republici Srpskoj-u koje polje PDV prijave treba da evidentiramo krajnju potrošnju?

U koje polje krajnje potrošnje unijeti PDV koji se ne može odbiti ako je sjedište dobavljača u Federaciji BIH, a poslovna jedinica koja je izvršila isporuku u Republici Srpskoj (primjer: Petrol Oil BH Sarajevo, a gorivo kupljeno na benzinskoj pumpi u Republici Srpskoj)?

Ako imamo kupca iz FBiH koji nije PDV obveznik, a naše sjedište je u RS da li krajnju potrošnju, po računu ispostavljenom ovom kupcu, navodimo u polju 32 ili 33 PDV prijave?

Ako radimo servis naših putničkih automobila u FBiH, taj PDV ne koristimo kao odbitnu stavku, da li ga unosimo u polje 32 ili polje 33 PDV prijave, a naše sjedište je u Republici Srpskoj?

 

Osim ovih pitanja, naši panelisti su spremni i za komunikaciju sa učesnicima i davanje odgovora na njihova pitanja, a odgovore za Vas nude:

Muharem MAŠINOVIĆ

Dipl. ekonomista  sa dugogodišnjim iskustvom u radu u UIO BIH. gdje je dugo vremena obavljao funkciju šefa Grupe za Reviziju i kontrolu u sjedištu UIO u Banjaluci. Trenutno obavlja funkciju pomoćnika direktora UIO na mjestu šefa Sektora za poreze.

mr Milica VIDOVIĆ

Zaposlena u UIO na poziciji šefa Odsjeka za obradu poreskih prijava. Magistar ekonomskih nauka i doktorant na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. Autor više naučnih radova iz oblasti ekonomije, te učesnik brojnih konferencija.

Maja ROBOVIĆ

Diplomirani ekonomista, zaposlena u kompaniji LANACO na poziciji vodećeg biznis analitičara za poreske sistema. Radila na razvoju novog poreskog softvera za UIO, kao i na funkcionalnostima vezanim za elektronsko podnošenje KUF-a i KIF-a.

EKUF/EKIF APLIKACIJA KOJA JE PRAVO RJEŠENJE ZA VAS!

Motivisani svim Vašim pozivima i mailovima u kojima ste nas pitali da preporučimo neko rješenje koje postoji na tržištu, a služi za unos knjiga faktura, odlučili smo da sami pokušavamo da Vam pomognemo. Naša znanja iz domena finansijskog sektora smo udružili sa ljudima koji imaju sjajne programerske vještine, i kao rezultat smo dobili vlastitu aplikaciju za koju smo sigurni da će zadovoljiti Vaše potrebe za evidentiranjem faktura.

Za svega 5 KM mjesečno po jednoj firmi, dobijate pristup aplikaciji za vođenje KIF-a i KUF-a. Aplikacija je razvijana da zadovolji sve potrebe pravilnika koji je usvojila UIO, a koji se tiče obaveze podnošenja poslovnih knjiga u vidu .csv fajlova za eIsporuke i eNabavke.

"Imajući u vidu svu kompleksnost trenutne situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, donijeli smo odluku da na tržište izađemo sa ovom cijenom naše web aplikacije i ona će važiti za cijelu 2021. godinu", naglasili su.

Svima koji se prijave na webinar kompanija b4b odobravamo popust od 20% na godišnju pretplatu na aplikaciju.

"Naša aplikacija Vam osim unosa faktura nudi i mogućnost izvoza u .csv fajlove za import na ePortal UIO. Time su zaokružene dvije suštinske stvari u kojima ova aplikacija treba da Vam najviše pomogne. Fajl dobijen izvozom je usklađen sa formatom koji je propisala UIO i može se odmah podnijeti na ePortalu UIO.

Pretplata se plaća na godišnjem nivou, a svi koji žele da testiraju našu aplikaciju mogu to da učine registracijom za aplikaciju, čime će dobiti besplatni testni period u trajanju od 10 dana", naveli su iz ove kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave