Online Program obuke osposobljavanja u oblasti energijskog certificiranja

08.04.2022. 16:04 / Izvor: Akta.ba
nlogic

U periodu od 25.04. do 29.04.2022. godine nLogic Advisory organizuje online Program obuke osposobljavanja u oblasti energijskog certificiranja

Kako se profesionalno baviti energetskom efikasnošću?

Stručno osposobljvanje i usavršavanje u oblasti energijskog certificiranja i obavljanja energijskih audita zgrada

U periodu od 25.04. do 29.04.2022. godine nLogic Advisory organizuje online Program obuke osposobljavanja u oblasti energijskog certificiranja i obavljanja energijskih audita zgrada sa jednostavnim tehničkim sistemima (MODUL 1) kao i sa složenim tehničkim sistemima (MODUL 2) za inžinjere mašinstva, arhitekture, građevine i elektrotehnike.

Pohađanjem i završavanjem ovih obuka, inženjeri tehničkih struka stiču znanja i vještine u područjima energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te nakon toga mogu pružati inženjerske usluge kroz izradu zakonski propisanim obavezama i to:

  • Elaborata o energijskim karakteristikama zgrada – za sve nove zgrade uz glavni projekat,kao sastavni dio tehničke dokumentacije koja je određena propisima, a u svrhu dobijanja građevinske dozvole;
  • Izradom energijskih audita – za sve zgrade javne namjene čija je ukupna korisna površinaveća od 500 m², za nove zgrade prije izdavanja upotrebne dozvole i za sve zgrade koje se prodaju, iznajmljuju ili daju u zakup;
  • Izradom energijskih certifikata – za sve nove zgrade, za postojeće zgrade ili dio zgrade koji se prodaje, iznajmljuje ili daje u zakup i za sve zgrade javne namjene, a koje imaju korisnu površinu veću od 500 m² i za koje je propisana obaveza izlaganja energijskog certifikata;
  • Izradom studija upotrebe alternativnih sistema snabdijevanja energijom – za sve individualne objekte, zgrade ili grupe zgrada prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti.   

Kandidati koji uspješno završe Program osposobljavanja, dobijaju uvjerenje o pohađanju Programa osposobljavanja izdato od organizatora, a nakon uspješno položenog ispita kandidat stiče uvjerenje koje izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja na neograničen period, kojim se kvalifikuje kao stručno lice koje vrši izradu energijskih audita i/ili energijskog certificiranja zgrada sa jednostavnim, odnosno složenim tehničkim sistemima, te ulazi u registar ovlaštenih auditora i certifikatora pri FMPU.

"Kroz Program obuke energijskih ceritifikatora, pored teoretski obaveznog dijela provodi se i praktično obavljanje energijskog certificiranja i samostalan rad na software-u za energijsko certificiranje, a sve u svrhu sticanja neophodnih vještina za provođenje energijskih pregleda objekata i izdavanje kvalitetno urađenog energijskog certifikata. Nakon obuke svi naši polaznici spremni su za samostalnu izradu detaljnih energijskih audita i certifikata, te samim tim povećavaju svoju šansu za zapošljavanje ili dodatni angažman u ovoj oblasti", navodi Zina Jusić, voditeljica odjela edukacije u nLogic Advisory.

Prijavu za Program obuke možete dostaviti putem prijavnog obrazca koji se nalazi na web stranici www.nlogic.ba

Sve informacije možete dobiti putem e-maila  edukacija@nlogic.ba ili pozivom na broj: +387 33 878 791.

Sve navedene aktivnosti propisane su Zakonom o energijskoj efikasnosti u FBiH („Službene novine Federacije BiH“, broj 22/17), odnosno pratećim uredbama i pravilnicima, kao i kantonalnim zakonima o prostornom uređenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave