Otpad kao resur

Održivost modernog rudarstva iz ugla Adriatic Metals BH

08.12.2023. 15:15 / Izvor: Akta.ba
konferencija

U sklopu konferencije "Otpad - Resurs za razvoj cirkularne ekonomije u BiH" održan panel o otpadnim vodama.

U sklopu konferencije "Otpad - Resurs za razvoj cirkularne ekonomije u BiH", koja se trenutno održala u Sarajevu 7. i 8. decembra u organizaciji nLogic Advisory i Privredne/Gospodarske komore FBiH, posebna pažnja posvećena je kompleksnosti upravljanja otpadom u Bosni i Hercegovini. 

Jedna od važnih panel tema bavi se "Otpadnim vodama i uticajem na čovjeka i okoliš", a na njoj je sudjelovao Nermin Taletović, hidrogeolog u kompaniji Adriatic Metals BH. 

Upravljanje vodama

Taletović je podijelio ključne strategije ove kompanije koje postavljaju standarde u upravljanju otpadom i zaštiti okoliša. "Razmatrajući izazove modernog rudarstva, kompanija Adriatic Metals predstavlja model primjene modernih metoda i tehnologija, uz naglasak na minimizaciju uticaja kako na ljudstvo, tako i na okoliš", naglašava Taletović. Upravljanje vodama postaje integralni dio održivog poslovanja za Adriatic Metals. 

Izgradnjom modernog sistema vodosnabdijevanja za rudnik Rupice, koji uključuje podzemne tankove i vodovod s društvenom odgovornošću prema lokalnoj zajednici vodosnabdijevanjem okolnih sela, ova kompanija postavlja najnovije standarde u racionalnom upravljanju vodom.

otpad

 

"Fokus poslovanja Adriatic Metals BH je na očuvanju ekosistema. Kada je u pitanju upravljanje vodama, jedan od primjera je inovativni tretman rudničkih voda, što predstavlja tehnološki iskorak u očuvanju okoliša, s pozitivnim uticajem na održivost rudarske industrije u Bosni i Hercegovini", objašnjava Taletović. 

Kao rudarska kompanija, Adriatic Metals BH usmjerava svoj način poslovanja prema inovativnim strategijama koje minimiziraju ekološki uticaj i smanjuju otpad. "Ključni aspekt ovog pristupa uključuju pažljivo zapunjavanje otkopanih prostora jalovinom i inertnim iskopnim materijalom, a naša postrojenja za preradu eliminiraju negativan uticaj tradicionalnih praksi odlaganja otpada", naglašava Taletović. 

Adriatic Metals BH je prepoznatljiv po postavljanju standarda za održivo upravljanje rudarskim otpadom, a njihovo poslovanje ide korak dalje. U suradnji s lokalnom zajednicom, kompanija aktivno provodi kontinuirani monitoring uticaja buke i prašine kako bi očuvala kvalitet života u okolini rudnika. 

"Angažman s lokalnom zajednicom je od suštinskog značaja, a primjeri poput izmještanja postrojenja, kao odgovor na brige lokalnog stanovništva, jasno pokazuje našu posvećenost održavanju pozitivnog uticaja na svim aspektima", objašnjava Taletović. 

Identifikacija ključnih smjernica

Konferencija ne pruža samo platformu za dijalog, već djeluje kao pokretačka snaga prema održivoj budućnosti, potičući druge na slična nastojanja. Kompanija Adriatic Metals BH poziva i druge kompanije da prihvate modele održivosti kao standard. 

Njihov angažman i inovativne prakse postavljaju nove vrijednosti u poslovanju i rudarskoj industriji, doprinoseći razvoju cirkularne ekonomije u Bosni i Hercegovini.

otpad konferencija

Konferencija je okupila na jednom mjestu donosioce odluka na svim nivoima, stručnjake, poduzetnike, finansijere, javna komunalna preduzeća, predstavnike nevladinog sektora i medije.

Pozdravne riječi učesnicima su uputili i organizatori Almin Mališevi, P/G K FBiH, Zina Jusić, nLogic Advisory i Nijaz Salamović, predsjednik Udruženja komunalne privrede i zaštite životne sredine FBiH, koji očekuju da se učesnici uvežu i razmijene informacije s ciljem unapređenja poslovanja u ovoj oblasti.

Paneli, diskusije i prezentacije prate obilježili su dvodnevni događaj, a rezultirati će identifikacijom ključnih smjernica za unapređenje upravljanja otpadom i stvaranje održive budućnosti Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti