Predavač Luka Manojlovič

Kako uspješno zaštititi IT infrastrukturu od cyber napada

13.06.2023. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Cyber

Ostalo je još samo nekoliko slobodnih mjesta za Logosoft posebnu radionicu pod nazivom "Kako uspješno zaštititi IT infrastrukturu od cyber napada" sa izvanrednim predavačem Lukom Manojlovićem.

Ostalo je još samo nekoliko slobodnih mjesta za Logosoft posebnu radionicu pod nazivom "Kako uspješno zaštititi IT infrastrukturu od cyber napada" sa izvanrednim predavačem Lukom Manojlovičem, jednim od najpriznatijih stručnjaka i predavača iz ove oblasti. Radionica se održava uživo u učionici Logosoft Edukacije, na adresi Grbavička 4, 71 000 Sarajevo. Tema je vrlo aktuelna, pa očekujemo veliki interes, pa vam savjetujemo da rezervišite svoje mjesto što prije slanjem e-maila na edukacija@logosoft.ba

Kako uspješno zaštititi IT infrastrukturu od cyber napada

Datum: 16.06.2023.

Trajanje kursa: 1 radni dan, u vremenu od 09:00 do 16:00h

Cijena: 400,00 KM + PDV

SPECIJALNA POGODNOST: Za kompanije koje prijave tri i više uposlenika odobravamo ukupni popust od 10% (popusti se ne zbrajaju).

NAPOMENA: U cijenu radionice je uključena skripta sa predavanja, kao i Logosoft diploma za prisustvo edukaciji.

Opis kursa

U Bosni i Hercegovini, a i u svijetu, sve prisutniji su cyber napadi. Za polaznike ove interaktivne jednodnevne radionice, kreirali smo realno IT okruženje sastavljeno od 7 virtuelnih mašina i routera/firewalla, na kojem će polaznici imati priliku naučiti i probati najbolje prakse za zaštitu i odbranu IT infrastrukture od cyber napada. Polaznici će tokom edukacije proći kroz postavke, principe i podešavanja IT sistema u cilju odbrane od cyber napada. Naučit će koje koncepte je poželjno implementirati prije pojave cyber napada te koje tehnike primijeniti ukoliko se cyber napad realizuje. Polaznici će se upoznati sa setom alata iz Windows operativnog sistema poput postavki Active Directory-ja, Group Policy-ja, Windows Firewall-a, Event viewer-a i dodatnih alata sa kojim se može dodatno osigurati IT okruženje na način da imaju veću kontrolu i veći uvid u dešavanja u tom sistemu.  
U sklopu vježbi, polaznici će koristiti okruženje kojeg čine: router/firewall, Windows Server 2022 – AD, Windows Server 2022 member server, Windows Server 2022 (non domain joined), W10 (domain joined + izložen direktno na internet sa portom 3389 (RDP) – na kojem se već radi brute-force napad), W10 (non domain joined), Ubuntu Server (za instalaciju dodatnih alata / monitoring i ostalo (graylog)).  

Lekcije koje će biti obrađene:

uvid i postavke unutar samih komponenta Windows operativnog sistema – počevši sa postavkama Active Directory-ja, Group Policy-ja (refresh rate, security policy enforcement) itd.,

deploy LAPS rješenja,

podizanje i ispravno konfigurisanje firewalla,

aktivacija Event Log subscription / shipping,

podizanje i konfigurisanje rješenja za centralnu analizu loga,

osiguranje jump boxa / PAW (priviliged access workstation-a) sa kofigurisanjem Windows Firewall polisa – kombinacija standardnih i security rulova.

 Više informacija o kursu...

Kuresevi u najavi: 
AZ - 500  Microsoft Azure Security Technologies 03.07.23
AZ - 800 Administering Windows Server Hybrid Core Infrastructure 04.09.23
Radionica Querying SQL databases using T-SQL 25.09.23
AZ-801 Configuring Windows Server Hybrid Advanced Services 02.10.23
Radionica Microsoft Excel Superkorisnik 16.10.23

Predavač

Luka Manojlovič živi u Novoj Gorici u Sloveniji, a zaposlen je u kompaniji MA-NO d.o.o. Posljednjih desetak godina aktivno sudjeluje u implementaciji IT sistema u malim i srednjim kompanijama. Fokusiran je na umrežavanje, IT sigurnost te sisteme za razmjenu poruka i kolaboraciju. Vrlo je čest i izvanredno ocijenjen predavač na mnogobrojnim konferencijama u istočnoj i srednoj Evropi, a i šire. U januaru 2008. godine Luka Manojlović postaje Microsoftov MVP za sigurnost Windows sistema, a od 2009. godine Luka je nagrađen i kao Microsoft MVP-a za Cloud Management infrastructure.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave