Zajedno sa nama kreirajte energetski sigurnu BiH

09.11.2023. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Radionica

CENER 21 sa zadovoljstvom najavljuje interaktivnu radionicu posvećenu energetskoj sigurnosti i globalnim energetskim izazovima.

Centar za energiju, okolinu i resurseCENER 21 sa zadovoljstvom najavljuje interaktivnu radionicu posvećenu energetskoj sigurnosti i globalnim energetskim izazovima u 21. vijeku, pod nazivom „Energetska sigurnost - razmjena znanja“, a koja se održava u okviru projekta „Doprinos energetskoj sigurnosti (Security of Supply) kroz akciju poticanja zelene energetske tranzicije – SoS“. 

Radionica će se održati u tri grada (Banja Luka - 05.12.2023., Sarajevo - 07.12.2023. i Brčko - 12.12.2023.), a moguće su prijave iz cijele BiH. Voditelj radionica je stručnjak, Prof. Dr. Petar Gvero, koji ima dugogodišnje iskustvo u sektoru energetike i koji će nam pomoći da bolje razumijemo energijske izazove, i teme poput prelaska na obnovljive izvore energije, uspostavljanje sigurnijeg snabdijevanja električnom energijom, jačanja infrastrukture, trgovine stakleničkim gasovima i uvođenje CBAM-a i druge, a sa kojima ćemo se bezupitno suočiti u narednim godinama.

Cilj radionica je potaknuti međusobnu saradnju i razmjenu znanja između lokalnih aktera (lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva, predstavnika malih i srednjih preduzeća, akademske zajednice i građana). Ova radionica osmišljena je tako da pruži duboko razumijevanje energetske sigurnosti i energetske tranzicije BiH, te evropskih i bosanskohercegovačkih energetskih politika. Učesnici će imati priliku da diskutuju o  najnovijim dešavanjima i globalnim trendovima u energetskom sektoru, te da istraže odnos između energetske tranzicije i sigurnosti, sa posebnim fokusom na analizu savremenih sukoba i kriza .

Kada građani i zajednice aktivno učestvuju u oblikovanju energetskih politika i odluka, mogu se zalagati za održivije i otpornije energetske sisteme, koji su manje osjetljivi na poremećaje u snabdijevanju ili česte promjene u cijenama, te doprinijeti stvaranju promjena.

Svi učesnici će imati priliku da učestvuju u kreiranju struktuisanog seta inicijativa koje će se potom zagovarati ka višim nivoima vlasti. S tim u vezi, svaki učesnik će dati svoj doprinos u kreiranju novih politika i mijenjanju trenutnog stanja energetskog sektora u pogledu sigurnosti, a koje se tiče svih nas.

  • U fokusu radionice su ključne teme koje se odnose na energetsku sigurnost, uključujući energetske politike, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Evropski zeleni dogovor, energetsku krizu, zelenu energetsku tranziciju i prilike za obnovljive izvore energije u BiH, pitanje energetskog siromaštva i mnoge druge.

Ukoliko ste spremni da sa nama zajedno mijenjate budućnost, podijelite svoja znanja/iskustva sa ostalim učesnicima ili samo imate upitnike iznad glave kada se spomenu navedene teme, onda je ovo prava prilika za Vas.

Učešće je moguće uzeti na samo jednoj radionici, s ciljem osiguravanja što većem broju lokalnih aktera razmjenu znanja i priliku za učestvovanje u kreiranju inicijativa ka višim nivoima vlasti.

Prijavni obrazac sa informacijama o održavanju radionica je dostupan ovdje!

Rok za prijavu ističe 5 dana prije svakog od tri termina održavanja radionice.

Ovaj projekat  se implementira uz  podršku regionalnog projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM)  i  Institute for  Democracy  and  Mediation  (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Kontakt osobe za sva dodatana pitanja su Ajla Sijarić (ajla.sijaric@cener21.ba) i Šejla Aganović-Hajdin (sejla.aganovic.hajdin@cener21.ba).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave