Standard dobre poljoprivredne prakse na farmi

11.02.2014. 14:20 / Izvor: eKapija.ba
Standard dobre poljoprivredne prakse na farmi

Trening je namijenjen proizvođačima mlijeka, radi perspektive izvoza u Evropsku Uniju, te firmama koje se bave izvozom voća i povrća i uspješno izvoze u EU.

Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog Kantona u saradnji sa projektom USAID/Sida FARMA organizuje trening za općinske poljoprivredne stručne službe i firme koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, na temu: "Standard dobre poljoprivredne prakse na farmi". Predavač na ovom trodnevnom treningu će biti dr.sc. Stane Klemenčič, iz Kmetijsko gozdarskog zavoda Maribor, Slovenija.

Trening je namijenjen proizvođačima mlijeka, radi perspektive izvoza u Evropsku uniju, te firmama koje se bave izvozom voća i povrća i uspješno izvoze u EU. U okviru treninga učesnicima će biti predstavljeni novi standardi u poljoprivredi u EU, koji se odnose na zaštitu zdravlja ljudi i životinja, te zaštitu okoliša. Cilj svih ovih standarda Evropske unije, koji će morati biti preslikani i u bh. zakonodavstvo, jeste da se osigura proizvodnja hrane sigurne za čovjeka, uz brigu o okolišu i životinjama.

Unsko-sanski Kanton jedna je od vodećih regija u BiH po pitanju proizvodnje mlijeka, a veliki broj kompanija bavi se i izvozom svježeg voća i povrća, poput maline, kornišona i drugih proizvoda, pa je bitno pratiti standarde koje postavlja Evropska Unija.

Trening će se održati u Cazinu, od 12. do 14. februara, 2014. godine u prostorijama restorana Oaza. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave