Nahla nastavlja besplatnu obuku poslovnih sekretarki

18.07.2014. 14:45 / Izvor: eKapija.ba
Nahla nastavlja besplatnu obuku poslovnih sekretarki
OTVORI GALERIJU

Nakon uspješne saradnje na projektu obuke profesionalnih dadilja, od kojih je preko 80% pronašlo zaposlenje, Nahla u saradnji s DVV .International - Ured u BiH nastavlja realizaciju novih besplatnih obuka.

Nakon uspješne saradnje na projektu obuke profesionalnih dadilja, od kojih je preko 80% pronašlo zaposlenje, Nahla u saradnji s DVV International - Ured u BiH nastavlja realizaciju novih besplatnih obuka koje imaju za cilj povećanje kvalifikacija nezaposlenih žena.

Besplatni kurs poslovne administracije - obuka za poslovnu sekretarku je četveromjesečni program obrazovanja odraslih koji je nastojao poboljšati kompetencije nezaposlenih žena s područja Kantona Sarajevo u oblasti poslovne administracije. Namijenjen je nezaposlenim ženama u dobi između 24 i 50 godina, koje imaju minimalno završenu srednju školu. Prednost pri prijemu polaznica imale su žene iz marginaliziranih grupa društva. Polaznice su pokazale veliki interes za obuku, te se na Konkurs za upis polaznica prijavilo 198 osoba. Izbor najboljih polaznica nije bio jednostavan zadatak, te je izvršen u dva kruga selekcije, kroz testiranje iz engleskog jezika i intervjue. Nakon izbora najuspješnijih 15 kandidatkinja, s polaznicama su zaključeni ugovori o edukaciji kojim se definiraju prava i obaveze Nahle kao organizatora i polaznica u toku obuke.

Educirano je 15 nezaposlenih žena za posao poslovne sekretarke u periodu od 3. marta do 26. juna 2014. godine. Polaznice su u 142 časa teoretske i praktične nastave stekle znanja i vještine iz osnova administrativnih poslova, osnova računovodstva, poslovnog engleskog jezika, osnova informatike, kao lične i profesionalne efikasnosti. Dodatno, polaznice su kroz nastavu osposobljene za aktivno i kvalitetno traženje zaposlenja.

Obuka je, prema riječima polaznica, ocijenjena kao izuzetno uspješna. Nastava je izvođena u tehnički izuzetno uslovnim prostorijama, prilagođenim grupi i u odgovarajućim terminima. Koordinacija obuke, komunikacija između koordinatorice i polaznica, te polaznica i drugog osoblja CEI „Nahla“ je bila na odličnom nivou (prema ocjenama: „Svi su jako ljubazni, susretljivi i druželjubivi.“) Obuka je zadovoljila očekivanja i potrebe grupe jer je prema njihovim riječima obuhvatila sva potrebna znanja za rad poslovne sekretarke.

Posebno ohrabrujuće i važno jeste mogućnost polaznica da certifikat o pohađanoj obuci upišu u radnu knjižicu, čime zvanično dokazuju svoje kompetencije za posao poslovne sekretarke.

"NAHLINA POSLOVNA ZAJEDNICA će nakon završene obuke pružati karijerno savjetovanje polaznicama pri samostalnom pronalasku posla i aktivno animirati 15 bh. firmi, s ciljem osiguranja jednomjesečne prakse za polaznice ovog kursa u septembru 2014. godine. Do sada su osigurane prakse za dvije polaznice i nadamo se dobrom odazivu i drugih firmi. S obzirom na pozitivne rezultate obuke, koji su se ogledali u visokoj kvaliteti usvojenog znanja, većoj otvorenosti i sigurnosti polaznica u traženje zaposlenja, te zapošljavanja, otvorit ćemo konkurs za upis novih polaznica sredinom augusta 2014. godine. Realizacija obuke za novu grupu poslovnih sekretarki planirana je od septembra 2014. godine", poručuju iz Nahle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave