Edukacijom do milionskih sredstava iz EU fondova

Najave / SEMINARI I EDUKACIJE

Edukacijom do milionskih sredstava iz EU fondova

Kao država sa statusom potencijalnog kandidata, Bosna i Hercegovina može da povuče milionska sredstava iz fondova Evropske unije.

24.02.2017. 08:53 / Izvor: Akta.ba

Edukacijom do milionskih sredstava iz EU fondova

Škola izrade EU projekata

Kao država sa statusom potencijalnog kandidata, Bosna i Hercegovina može da povuče milionska sredstava iz fondova Evropske unije. Pored tzv. EU programa (bivši Programi zajednice), kao što Horizon 2020, Kreativna Evropa, Evropa za građane i brojni drugi, BiH ima pristup i Instrumentu za pretpristupnu pomoć - IPA i Evropskom instrumentu za demokratiju i ljudska prava (EIDHR). Krajnji cilj svakog programa i finansiranja projekta iz sredstava EU jeste stvaranje boljih životnih uslova za građane BiH i razvoj standarda koji su jednaki onima u zemljama Evropske unije. Dodatno sredstva EU trebaju da pripreme potencijalne kandidate i kandidate za Evropsku uniju i za prava i obaveze koje dolaze s članstvom.

BIH IMA PRISTUP MILIONSKIM FONDOVIMA, SAMO NEDOSTAJE KADROVA ZA NJIHOVO ISKORIŠTAVANJE

Iz goruće potrebe za povlačenjem sredstava iz fondova EU i potrebe za izgradnjom ljudskih kapaciteta za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) kroz svoj SMART Resursni centar, pokrenuo je jedinstvenu edukaciju na nivou Bosne i Hercegovine  – Školu izrade projekta za EU. Menadžerica SMART Resursnog centra Majda Tolić istakla je:

"Kroz dvadesetogodišnje iskustvo u pisanju i implementaciji EU projekata i kroz podjelu grantova drugim organizacijama civilnog društva (OCD) uvidjeli smo da se jedan od glavnih razloga za neadekvatno i nedovoljno povlačenje EU sredstava krije u nedostatku kvalitetno edukovanog i profesionalnog kadra koji je u stanju pripremiti zaista dobar projektni prijedlog koji će ispuniti visoke kriterije Evropske unije. BiH mora imati veći broj stručnjaka koji poznaje brojne EU procedure i pravila i koji će biti u stanju napisati kvalitetan prijedlog projekta. S druge strane, svjedoci smo činjenici da trenutno postoji mnoštvo jednodnevnih ili dvodnevnih edukacija na temu pisanja i implementacije EU projekata, međutim svi koji su se detaljnije pozabavili ovim pitanjem znaju da takve edukacije polaznicima ne mogu prenijeti potrebno znanje. Imajući to na umu, odlučili smo da svima onima koji žele da postanu zaista stručnjaci za EU projekte ponudimo jednu sveobuhvatnu edukaciju na visokom nivou, te da na taj način podignemo broj odobrenih projekata ispred BiH tj. da povučemo što veći iznos EU sredstava u državu. Uvjereni smo da Škola izrade projekata za EU može da odgovori na potrebu stvaranja visokoobrazovanih stručnjaka. Ovu edukaciju osmišljavali smo skoro godinu dana, a sve u cilju stvaranja što kvalitetnije obuke. Kreirajući plan edukacije vodili smo se eminentnim programima iz inostranstva pa čak i akademskim kurikulumima master studija specijaliziranim za povlačenje EU sredstava. Svaki modul smo pažljivo osmislili polazeći od stvarnih potreba s kojim se susreću pojedinci koji pišu i implementiraju EU projekte."

Program Škole za izradu EU projekata sastoji se od 5 specijalističkih modula koji uključuju sve ključne faze izrade uspješnog EU projekta:

MODUL I – Analiza poziva za projekte (pravilno tumačenje poziva za projekte, izvori informacija o prilikama za finansiranje iz EU fondova, pripremne radnje za izradu projekta)

MODUL II – Analiza projektne situacije (analitički proces i detaljna analiza ciljnih grup i problema uz identifikaciju potreba, analiza ciljeva i potencijalnih strategija).

MODUL III – Ciljevi projekta i izrada logičke matrice (definisanje ciljeva i rezultata projekta, aktivnosti, indikatora, sredstava verifikacije, te pretpostavki kao elemenata logičke matrice LFA)

MODUL IV – Budžet projekta (principi i pravila EU u kreiranju budžeta, budžetski elementi, faze procesa budžetiranja, PRAG)

MODUL V – Pisanje projektnog prijedloga (detaljna uputstva za svaku sekciju koncepta projekta (Concept Note) i potpunog projektnog prijedloga prema formatu EU, savjeti i trikovi, proces evaluacije i stavovi procjenitelja).

Edukacija je namijenjena zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, ministarstvima, kantonalnim javnim preduzećima, zavodima, ustanovama i drugim institucijama, organizacijama civilnog društva, privrednim subjektima, kao i fizičkim licima koja žele unaprijediti svoja znanja i vještine u navedenim oblastima - modulima.

Majda Tolić naglašava da povlačenje sredstava iz EU fondova ima dvostruki značaj, kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za njene građane-pojedince i smanjenje nezaposlenosti. „U situaciji u kojoj bh. privreda stagnira, a državna uprava koja se finansira najvećim dijelom iz MMF-a postaje svakim danom sve više neodrživa, milionski iznosi EU fondova pružaju neiskorišten potencijal za ekonomski i pravni napredak BiH. S druge strane stručnjaci za EU projekte su traženi na tržištu rada, te se investiranje u vlastito obrazovanje na tom polju može smatrati životnom investicijom i osiguranjem sigurnog zaposlenja, kako u BiH, tako i u inostranstvu.“

ZNAČAJ EU FONDOVA ZA RAZVOJ BIH

EU fondovi su namijenjeni svima koji žele doći do milionskih EU sredstva i implementirati projekat na evropskom nivou tj. malim i srednjim preduzećima, agencijama i komorama, centrima za edukaciju i istraživanje, javnoj upravi, organizacijama civilnog društva, univerzitetima, školama, biznisima, studentima. Potrebno je naglasiti da fondovi EU pokrivaju više od 30 područja finansiranja kao što su tj. civilno društvo, ekonomija, građanstvo, IT, istraživanje, javno upravljanje, kultura, mediji, umjetnost, lokalni razvoj, ljudska prava, mladi, nove tehnologije, obrazovanje i trening, okoliš, malo i srednje poduzetništvo, poljoprivreda itd.

Kriteriji i uslovi za dobijanje novca iz EU fondova su sve rigorozniji i jako visoki, i jasno je da samo najbolje napisani projekti dobijaju željena finansijska sredstva. Mnogi akteri u BiH se i dalje oslanjaju najvećim dijelom na finansijsku podršku koju dodjeljuju domaće institucije, međutim svima je jasno da je s jedne strane takvog vida podrške sve manje i manje, a s druge strane da se iznos moguće finansijske potpore znatno razlikuje, budući da se kod EU fondova radi o milionskim iznosima koju izvjesna institucija može dobiti. Tako je Evropska unija od 1996. godine u BiH uložila preko 3,5 milijardi eura u obnovu, reformu javne uprave, vladavinu prava, održivu privredu, poljoprivredu i druge ključne oblasti u BiH, čime ona predstavlja najvećeg pojedinačnog donatora finansijske pomoći u Bosni i Hercegovini.

ZNAČAJ EU FONDOVA ZA POJEDINCE

Uspješno pisanje, povlačenje i implementiranje milionskih EU projekata trenutno se ubraja u najtraženija znanja i vještine na tržištu rada, a poslodavac koji je imao „sreću“ zaposliti radnika sa takvim setom znanja i vještina smatra se priviligovanim. Svi koji su ikada pisali projekte za EU fondove znaju da to nije nikako jedostavan posao, te da se tu zapravo radi o mukotrpnom i veoma složenom zadatku koji se bez visokoprofesionalne obuke ne može uspješno savladati.

"Ukoliko želite postati konkurentni i traženi na tržištu rada, sigurno je da će vas znanje i vještine neophodne za uspješno povlačenje EU fondova istaći u masi nezaposlenih i „kvazi stručnjaka obučenih na dvodnevnim edukacijama“, te vas dovesti u poziciju da poslodavac traži vas, a ne vi poslodavca, budući da su takvi stručnjaci traženi od ministarstava, općina, agencija, nevladinih organizacija, univerziteta, malih i srednjih preduzeća etc. Jasno, svi nabrojani mogu da angažuju i neku od konsultantskih firmi za izradu projekta, ali svi koji su to nekada radili znaju o koliko hiljada eura se tu radi i koliko je ta opcija zapravo neodrživa, budući da se tu radi o cijeni jednog projekta koji može, a i ne mora na kraju biti odobren i dobiti željena finansijska sredstva. Ulaganje u vlastitu edukaciju ili u edukaciju zaposlenika je zapravo jedina isplativa opcija ulaganja, jer ne kaže se bez razloga „ulaganje u obrazovanje isplaćuje najbolje kamate“. Sve je veći broj poslodavaca koji ciljano šalje svoje zaposlenike na obuke o EU fondovima, što pokazuje s jedne strane koliko je taj set znanja i vještina zaista tražen, a s druge strane koliko malo stručnjaka BiH zaista ima. Međutim, ono što iz našeg iskustva mogu da zaključim je da u moru takvih obuka, samo je mali broji onih koji zaista mogu da daju znanje pojedincu neophodno za uspješno povlačanje i implementiranje EU projekat", naglašava Tolić.

ŠKOLA IZRADE EU PROJEKATA JE ULAGANJE U "ŽIVOTNI PROJEKAT" SVAKOG POJEDINCA I POSLODAVCA

Škola izrade projekata za EU se u mnogo čemu razlikuje od drugih edukacija ponuđenih na tržištu. Ova specijalistička obuka predstavlja visokoprofesionalnu četveromjesečnu edukaciju, čiji su program rada i moduli dizajnirani na osnovu decenijskog iskustva. Pored teorijskog znanja, fokus svakog modula je na praktičnim vježbama uz mentorsku podršku u procesu izrade individualnog projektnog prijedloga svakog polaznika. Jedinstvenost ove edukacije i njegova posebnost nasprem ostalih koje se nude na tržištu, je zasigurno u tome što je edukacija koncipirana tako da polaznici razvijaju vlastiti projektni prijedlog uz mentorsku podršku eminentnih stručnjaka. Ono što ovoj edukaciji daje dodatnu vrijednost je posvećenost predavača, budući da je kompletan program osmišljen tako da svakom polazniku osigurava individualan pristup uz praćenje napretka kroz tesitiranja i određivanja predznanja, pa sve do individualnih (jedan-na-jedan) konsultacija za svakog polaznika sa predavačima edukacije koji se ubrajaju među najbolje stručnjake u BiH iz oblasti izrade i implementacije EU projekata. Pored toga, je osigurano i online praćanje edukacije za polaznike koji ne mogu prisustvovati pojedinim modulima i predavanjima i upotreba e-learning platforme za konsultacije, razmjenu materijala i zadaća u periodu između predavanja.

Po završetku edukacije, polaznici dobijaju certifikat o usvojenom znanju potpisan i ovjeren od strane Centra za promociju civilnog društva i SMART Resursnog centra koji će im služiti kao dokaz o poznavanju navedenih oblasti. Akreditacija ovog edukacijskog programa kod nadležnog Ministarstva je također u toku.

Certifikat će svim polaznicima zasigurno poslužiti kao valjan dokaz, te će im osigurati konkurentnu prednost pri zapošljavanju. Trenutno je u toku prijava drugog ciklusa polaznika za Školu izrade EU projekata koja počinje 23.3. Sve detaljne informacije o Školi i načinu prijave zainteresovani mogu naći na našoj web stranici www.civilnodrustvo.ba ili putem e-maila smart.rc@cpcd.ba. Za najbrže među njima osigurali smo popust od 20% koji odobravamo na prvih 5 prijava, napomenula je menadžerica SMART RC-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave