Statistička obrada podataka: Uđite u svijet brojeva i procenata

31.05.2017. 14:27 / Izvor: Akta.ba
Statistička obrada podataka: Uđite u svijet brojeva i procenata

Polaznici će se na ovom treningu upoznati sa tipovima podataka u statistici, metodom uzoraka kao i sa osnovnim statističkim računicama.

CPCD organizuje SMART RC edukacija  pod nazivom ''Statistička obrada podataka: uđite u svijet brojeva i procenata'' koji će se održati 27.06.2017. godine u 13:00 u prostorijama CPCD-a. 

Statistika se bavi prikupljanjem, obradom i analiziranjem podataka o masovnim pojavama. Polaznici će se na ovom treningu upoznati sa tipovima podataka u statistici, metodom uzoraka kao i sa osnovnim statističkim računicama.

Detaljnije će se govoriti o deskriptivnoj statistici (aritmetička sredina, medijan, mod) kao i kako se računa varijansa, standardna devijacija, koeficijent varijabilnosti, z-vrijednost. Statistički testovi kroz koje će se polaznici upoznati kroz zadatke su Hi-kvadratni test i Studentov T-test. Hi-kvadratni test je vrlo praktičan test koji može osobito poslužiti kada želimo utvrditi da li neke dobivene frekvencije odstupaju od frekvencija koje očekujemo pod određenom hipotezom. T-test je statistički postupak za testiranje značajnosti razlike između dva uzorka. Pored navedenog biće govora i o definisanju alternativne i nulte hipoteze.

Trening je namijenjen studentima dodiplomskih i postdiplomskih studija, te svim ostalim zainteresovanim koji žele da unaprijede svoje znanje iz obrade statističkih podataka.

Više informacija, kao i link za aplikaciju, možete pogledati na linku .

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave